Manifestaciju „Dani Turske“ sinoć je svečano otvorio ambasador ove zemlje Mehmet Kemal Bozaj, a mini koncertom turske muzike i projekcijom filma „Devojke u visokim potpeticama“, otpočela je serija događaja pod ovim nazivom koja se održava u TC Stadion. Duh orijenta u Beogradu potrajaće do nedelje,a sve je začinjeno brojnim sadržajima koji imaju za cilj da posetioce upoznaju sa turskim jezikom i kulturom, ali ih očekuju i izložbe fotografija, kao i brojne pogodnosti u turističkim aranžmanima.

Na otvaranju manifestacije deca iz opštine Beočin, a u okviru projekta Srbija u ritmu Evrope su izvela srpsku i tursku himnu.

Ambasador Bozaj rekao je da se najveći napredak saradnje između dve zemlje vidi upravo u odnosima između ljudi. „Turska i Srbija su dve bogate civilizacije, bogate kulture, koje su takve ne samo na lokalu, već i širom sveta“, rekao je Bozaj. Prema njegovim rečima, Srbija i Turska imaju mnogo toga zajedničkog, kao i razlike, ali sve to nas obogaćuje i čini nas bližim jedni drugima. „Mi smo dva komšijska društva, susedne zemlje, iako nemamo zajedničke granične linije i što se više upoznajemo to više volimo jedni druge“, zaključio je Mehmet Kemal Bozaj.

Na sinoćnjem otvaranju, posetioci su imali priliku da uživaju u degustaciji tradiconalnih turskih specijaliteta i orijentalnih poslastica, razgledaju promotivni materijal sa fotografijama Istanbula, ostalih gradova i predela,kao i da čuju tursku muziku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari