Tražimo hitne ostavke sekretara za saobraćaj i direktora Gradskog saobraćajnog preduzeća, kao i da se raskine ugovor sa firmom CEP, kojoj je plaćeno 32 miliona dinara za posao brojanja putnika u gradskom prevozu, izjavio je šef odborničke grupe DS Balša Božović povodom incidenta koji se dogodio na tramvajskoj liniji 2.


Kako Božović ističe, taj novac „pripada građanima i građankama Beograda, koji, osim toga što tu besmislicu plaćaju, bivaju ponižavani, a sada i fizički zlostavljani od strane onih koji od njihovog novca žive“.

– Nasilje se nikada ne sme tolerisati, tako i ovo što se desilo nije samo sramota gradskih čelnika nego i svih nas, zbog čega se zahteva hitna intervencija – rekao je Božović.

Povodom njegove izjave, oglasio se i sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović, koji je istakao da je saopštenje Balše Božovića „vrhunac neznanja i bahatosti“.

– GSP „Beograd“ ne broji putnike, ne organizuje ovaj posao, kao što i ne plaća kompaniju koja vrši brojanje putnika. Taj posao koji se obavlja u svim velikim gradovima sveta sa uređenim gradskim saobraćajem, predstavlja osnovu za planiranje saobraćaja i organizaciju voznog reda – rekao je Rafailović.

Kada je reč o incidentu, sekretar za saobraćaj izrazio je žaljenje zbog postupka u kojem je povređen stariji sugrađanin.

– Za ovaj sramni čin kriv je pojedinac. Kolektivne odgovornosti nema, pa tako Grad Beograd nije odgovaran, kao što nije ni firma koja vodi posao brojanja putnika. Srbija je danas pravna država u kojoj nasilnici i oni koji krše zakon odgovaraju – kaže u svojoj izjavi Dušan Rafailović.

Direktor GSP „Beograd“ Željko Milković pozvao je Božovića da javno iznese svoj plan kako da pomogne gradskom prevozu.

Da podsetimo, pre dva dana u Dušanovoj ulici, kod Bajlonijeve pijace, na tramvajskoj liniji 2, brojač putnika Stefan Đikanović šutirao je starijeg čoveka koji je pokušavao da uđe u vozilo. Intervencijom policije prestupnik je ubrzo posle incidenta uhapšen.

Jukom osudio napad

Komitet pravnika za ljudska prava – Jukom osudio je nasilničko ponašanje osobe angažovane na brojanju putnika u javnom prevozu. „Česte scene nasilničkog ponašanja kojima prisustvujemo na ulicama Beograda, u javnom prevozu i na sličnim mestima iznova nas podsećaju da je potrebno još mnogo raditi na suzbijanju i sprečavanju nasilja u našem društvu, navodi se u saopštenju Jukoma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari