Dimničari su među prvima čestitali Beograđanima Novu 2010. godinu. Kada to dimničari rade, onda to ima i dodatnu pozitivnu energiju. Ako ni zbog čega drugog, ono zbog verovanja da oni donose sreću, da će se onom ko sretne dimničara, dogoditi nešto lepo i prijatno, naročito ako ga dodirne za dugme ili iščupa dlaku iz četke za čišćenje dimnjaka.


U Knez Mihailovoj gradski dimničari sproveli su dvodnevnu edukativnu akciju pod nazivom „Da Beograd lakše diše“. Sugrađanima su tom prilikom delili male četke za čišćenje dimnjaka i letke sa informacijama kakve sve usluge pruža preduzeće Dimničar i koliko je vazno čišćenje i održavanje dimnjaka.

Kako kažu u ovom preduzuću u starom narodnom verovanju da dimničari „donose sreću“ ima i istine, jer su osnovni aspekti ovog zanata zaštita od požara, zdravlja ljudi, čovekove okoline i ušteda energenata.

Zaštita od požara je najvažnija, ali podjednako je značajan i ekološki aspekt ove profesije. Naime, neispravan i neočišćen dimnjak ispušta štetne gasove kao što su ugljen monoksid i ugljen dioksid, pa se neretko dešava da se otrovna isparenja osećaju u prostoru kroz koji prolazi telo dimnjaka.

Neočišćen dimnjak stvara i veću količinu čađi u vazduhu, a čađ sadrži toksične i kancerogene materije, često i bakterije. Međutim, redovnim čišćenjem i održavanjem dimnjaka vazduh koji dišemo čistiji je i kvalitetniji.

Iz preduzeća Dimničar poručuju da je redovno čišćenje važno i zbog opasnosti od požara, jer se u dugo neodržavanim dimnjacima nagomilaju velike količine smole. Ukoliko u blizini dimnjaka ima lako zapaljivih materijala, lako može da dođe do požara. Nagomilana smola skida se mehaničkim putem ili spaljivanjem. Čišćenjem dimnjaka moguće su uštede i do 20 odsto toplotne energije. Predužeće Dimničar jedino u Srbiji ima sertifikat sistem kvaliteta TUV iz Minhena, koristi i takozvanu 3D kameru, koja omogućava da se vidi cela unutrašnjost dimnjaka, da se otkriju skriveni nedostaci ili napukline.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari