blok 70 požar foto Miroslav Dragojevićfoto Miroslav Dragojević

Predsednik gradske opštine Novi Beograd Bojan Bovan izjavio je da će opština u okviru svojih nadležnosti pružiti pomoć najugroženijim kineskim trgovacima čiji lokali su izgoreli 24. januara, u velikom požaru u bloku 70, saopšteno je danas iz te opštine.

Bovan je na sastanku sa predstavnicim Udruženja kineskih privrednika i ambasade Kine u Srbiji, odovarajući na konkretnu molbu da dobiju privremeni prostor za najviše 15 najugoženijih trgovaca, naglasio da opštinam osim pravne i moralne podrške, nema drugih mogućnosti.

„Opština nema lokale niti gazduje zemljištem, ali razumemo da taj problem svakako mora što pre da se reši, a da bi postavili privremene objekte na otvorenom prostoru, morate da pokrenete proceduru za dobijanje privremene dozvole od vlasnika parcele“, rekao je Bovan.

Udruženje kineskih trgovaca zatražilo je da im se u bloku 70 na prostoru za smeštaj teretnih vozila za potrebe Tržnog centra, gde već postoje privremeni objekti vlasnika čiji su lokali izgoreli u požaru pre dve i po godine, dozvoli privremeno postavljanje najviše 15 kontejnera.

Predsednik Asocijacije za promociju ekonomije, kulture i turizma Kine u Srbiji Zou Đunvei rekao je da su potpuno izgorela 82 lokala i da je još 30 teže oštećeno, ulavnom zbog vode tokom gašenja požara.

„Od tog broja 10 do 15 vlasnika lokala je na rubu egzistencije“, naglasio je Zou Đunvei, dodajući da je tim ljudima potrebno da prebrode period do otvaranja novog Kineskog tržnog centra koji se gradi u neposrednoj blizini sadašnjeg.

On je više puta ponovio da je reč o ljudima čije porodice žive isključivo od prodaje robe u lokalima, a da će prvi objekat novog Kineskog centra sa 360 lokala, biti otvoren u maju ove godine.

Načelnik Policijske stanice Novi Beograd Milan Škaljac je, odgovarajući na pitanje trgovaca čija je roba oštećena, kada će moći da uđu u svoje lokale, odgovorio da će povratak biti moguć tek kad se svaki vlasnik lokala prijavi kao oštećeni, što bi, kako se nadaju kineski trgovci, moglo biti već u nedelju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari