Lokalizovan požar u Bloku 70, vazduh u Beogradu zagađen (FOTO/VIDEO) 1Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Požar koji je izbio jutros u U Kineskom Tržnom centru u Bloku 70 je lokalizovan, saopštio je MUP. Kako navode povređenih nema, a dogašavanje požara je u toku.

10.55 Gradski zavod za javno zdravlje Beograd saopštio je da je u Beogradu povećana koncentracija zagađenih materija u vazduhu, što se dovodi u vezu sa požarom.

10.46 Jedan od osnivača Nacionalne ekološke asocijacije Milenko Jovanović upozorio je u razgovoru za N1 da građani koji se nalaze neposredno pored mesta požara na Novom Beogradu zatvore prozore na svojim stanovima i stave maske N-95, kako bi sprečili udisanje štetnih supstanci.

10.32 Požar u Bloku 70 trenutno gasi 76 vatrogasaca sa 25 vozila i dva helikoptera, javlja RTS.

10.16 Ambasador Kine u Beogradu Li Ming, kako javlja RTS, stigao je na Novi Beograd do Kineskog tržnog centra u Bloku 70 gde je izbio požar, i gde ga je načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić obavestio o gašenju požara. Tom prilikom kineski ambasador je zahvalio vlastima u Srbiji na brzoj intervenciji i istakao da je ovo tužan trenutak.

On je rekao da će ambasada izdati saopštenje kada se sve završi.

09.50 Načelnik sektora za vanredne situacije Luka Čaušić za RTS je ukazao da su najverovatnije  uzrok eksplozija, koje su se čule, plinske boce iz restorana brze hrane koji se tu nalazi. On ej apelovao na građane da ne prilaze požaru, jer time direktno ugrožavaju svoj život.

09.30 Načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić za N1 kaže da je akcija gašenja požara veoma kompleksna, da se čulo nekoliko detonacija, kao i da su u gašenje uključeni i helikopteri.

„Ovakvi objekti su puni gorive materije. Imamo iskustva sa gašenjem pre nešto više od dve godine, kada smo od 360 uspeli da spasimo čak 200 lokala, međutim, ovde je vatra jako brzo buknula, jutros u 6.57 je stigla dojava, za svega 2,3 minuta naše jedinice su stigle, nakon pet minuta počele da gase požar, ali je već vatra bila u razbuktaloj fazi“, kaže Luka Čaušić za N1.

Ističe da pokušavaju da odseku požar i sačuvaju nešto od objekata.

„Angažovan je i helikopter po nalogu ministra. Nemamo pdoataka da ima povređenih i stradalih lica. Na terenu su 62 vatrogasca sa 17 vozila, kao i pripadnici policijske uprave za Grad Beograd“, kaže on.

Dodaje da kontinuirano pristižu novi pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica.

„Ovo će da traje, najvažnije je da nema povređenih i da probamo da sačuvamo bar nešto od ovih objekata“, kaže.

Čulo se, dodaje, i nekoliko detonacija.

„Policijski službenici sklanjaju ljude, ima dosta zakupaca koji imaju imovinu unutra, pokušavaju da povade te stvari, to je opasno, pokušavao da ih sklonimo, da se ne dese neki tragični događaji“, kaže Čaušić.

08.40 Prema prvim informacijama, nema povređenih, rečeno je za agenciju Beta u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP). Požar je prijavljen oko 7 časova.

Reporteri koji su na terenu javljaju da odjekuju eksplozije i da se stanovništvo evakuiše zbog mogućnosti pucanja plinskih boca.

Kako javlja reporterka RTS na terenu je i ekipa Hitne pomoći.

07.39 Gusti crni dim nadvija se iznad Bloka 70 od 7 ujutru, a vidi se iz mnogih delova grada.

Na teren je najpre upućeno 46 vatrogasaca-spasilaca sa 13 vozila iz vatrogasnih stanica Novi Beograd, Zemun, Košutnjak, Voždovac i Zvezdara. Kasnije su upućeno još vozila i vatrogasaca.

Podsetimo, veliki požar izbio je u Kineskom tržnom centru i u avgustu 2021. godine, kada je vatra zahvatila 183 lokala.

Lokalizacija požara tada je trajala čitavu noć, a u gašenju plamena bilo je uključeno 127 vatrogasaca sa 50 vatrogasnih vozila. Jedan vatrogasac je lakše povređen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari