Organizacija Zelena omladina postavila je juče u Knez Mihailovoj ulici štand na kom je građanima delila letke i objašnjavala na koji način mogu da kupljenu jelku održe u životu do kraja praznika, ali i kako da razlikuju legalno od nelegalno isečenih biljaka. Osim toga, aktivisti organizacije, sproveli su anketu u kojoj su pitali građane na koji način oni prepoznaju legalno od nelegalno sečenih četinara, da li znaju gde mogu da kupe legalno sečeno drvo sa busenom, i kome mogu da prijave nelegalnu prodaju popularnog novogodišnjeg drveta.


– Zelena omladina već sedam godina deluje protiv nelegalno sečenih jelki. U vreme novogodišnjih i božićnih praznika strada mnogo mladih stabala bez ikakvih kazni. Šteta je neprocenjiva, a po svemu sudeći, konferencija u Kopenhagenu neće imati nikakve realne efekte, neće biti donete odluke koje će imati obavezujući karakter za države. Zato mi želimo da objasnimo građanima da je važno da sami budu ekološki svesni i odgovorni – kaže za Danas Veljko Radojević, portparol organizacije Zelena omladina.

Prema podacima sa letaka koji su deljeni građanima, legalno sečen novogodišnji četinar ima okačen proizvodni list sa podacima o proizvođaču, mesto seče, broj i datum izdate otpremnice i pečat šumskog žiga. Da bi ovako kupljeno drvo doživelo sadnju, treba kupiti jelku sa što većim busenom, ne treba je držati u zatvorenom i blizu grejnog tela, redovno je zalivati i nikako ne treba seći grane i vrh.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari