Strukovno udruženje taksi preduzetnika Beograd (SITAB) danas će organizovati protestnu vožnju tražeći izmene Zakona o autotaksi prevozu i ukidanje akciza na gorivo za taksiste do 300 litara mesečno. Potpredsednik SITAB-a Stevan Blagojević rekao je agenciji Beta da na protestu očekuju više od 700 taksista i da će protestna vožnja početi u 11 sati u Ulici Agustina Neta.


Iz ulice Agustina Neta ćemo ići ulicom Jurija Gagarina, potom Omladinskih brigada, Bulevarom Mihajla Pupina, Brankovom, Prizrenskom, Kralja Milana do kruga Slavija, a potom nazad ulicom Kralja Milana do Trga Nikole Pašića i Gradske skupštine, najavio je Blagojević.

Učesnici protesta će se potom parkirati u žutim trakama ispred Gradske skupštine i Kralja Milana, a skup će obezbeđivati saobraćajna policija, rekao je on.

Blagojević je rekao da taksisti „ne žele da blokiraju grad“ i da su zato odabrali široke ulice kojima mogu da se kreću žutim trakama.

Kao zahteve taksista iz SITAB-a naveo je Izmene Zakona o auto-taksi prevozu kako bi se jasno regulisalo ko i pod kojim uslovima može da radi kao taksista, kao i da bi se rešio problem „divljih taksista“.

Blagojević je rekao da učesnici protestne vožnje traže i uvođenje jedinstvene cene taksi prevoza, kao i odustajanje od predloga da na registarskim tablicama taksisti imaju oznake TX.

– Platili smo carinu i PDV da koristimo vozila i sada država želi da nam ta vozila obeleži – rekao je on i dodao da nije tačna tvrdnja MUP-a Srbije da će uvođenje oznaka TX suzbiti ilegalne taksi prevoznike.

Blagojević je podsetio da je SITAB u decembru organizovao protest u Beogradu, ali da niko od vlasti nije učinio ništa da ispuni zahteve taksista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari