Fasada na Kući pukovnika Elezovića u Njegoševoj ulici prva je koja se obnavlja uz pomoć donatora, a u okviru projekta äRestauracija fasada u 2014. na objektima pod zaštitom državeö. Vrednostáradova jeá4,7 miliona dinara, finansira ihábanka äPoštanska štedionicaö, a projekat za rekonstrukciju uradio je Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda.


Fasada se uveliko radi, u narednih 90 dana ona će biti završena i siguran sam da će nakon rekonstrukcije ovaj kraj zasijati punim sjajem i promeniti izgled ulice, kao što je äBeogradska zadrugaö promenila izgled Karađorđeve ulice. Grad je uradio projekte rekonstrukcija deset fasada koje su spomenici kulture, istakao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali, prilikom jučerašnjeg obilaska radova.

Prema njegovim rečima, Grad Beograd i Zavod za zaštitu spomenika kulture će uraditi projekte za gotovo 80 fasada, za šta je rebalansom budžeta odvojeno 35 miliona dinara.

U pitanju su takođe kulturno-istorijski spomenici i pripadaju ambijentalnim celinama ľ Karađorđevoj, Brankovoj ulici i Kosančićevom vencu. Ukoliko uspemo da u narednih nekoliko meseci uradimo projekte, krajem ove ili početkom sledeće godine ćemo nalaziti novac i iz budžeta kako bismo te delove grada potpuno preuredili i dali im novu perspektivu. Svi vole čiste, jasne i lepe fasade, veliki broj fasada u gradu je uništen ili nije održavan kako treba, mi činimo napore i preduzimamo mere kako bismo te aktivnosti podržali. Što više fasada sredimo, grad će izgledati lepše i za goste Beograda i za Beograđane ľ naglasio je Mali i zahvalio äPoštanskoj štedioniciö koja je prva izrazila zainteresovanost i donirala sredstva za restauraciju fasade u Njegoševoj ulici.

On je pozvao sve zainteresovane kompanije da pomognu u obnovi fasada i dodao da postoji još devet spremnih projekata za koje nedostaju donatori.

Predsednik Izvršnog odbora banke äPoštanska štedionicaö Srđan Cekić je izrazio zadovoljstvo što je ova banka odabrala rekonstrukciju fasade objekta koji ima izuzetnu građevinsku vrednost i koji je nastao tridesetih godina prošlog veka.áPredsednica Skupštine stanara Dana Krstić je zahvalila svima koji učestvuju u ovom projektu što su pronašli način da realizuju obnovu fasade u Njegoševoj 20.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari