Predsednik Skupštine grada Aleksandar Anatić juče je na svečanoj sednici skupštine grada Beograda, koja je označila početak manifestacije „Dani Beograda“, objavio imena dobitnika Nagrade Beograda za 2009. godinu, koji su izabrani među 199 kandidata u 15 različitih kategorija.


Dobitnica nagrade za književnost i prevodilaštvo je Drinka Gojković za prevod knjige „Kultura i politika“ Volsa Lepenisa, dok je za pozorišno stvaralaštvo nagrađena glumica Nataša Tapušković za odigrane tri uloge u predstavi „Terapija“ na sceni Ateljea 212.

Za film i radio-televizijsko stvaralaštvo nagrađen je Miroslav Momčilović autor scenarija za film „Čekaj me ja sigurno neću doći“. Dobitnik nagrade za likovno i primenjeno stvaralaštvo je Kosta Bogdanović za izložbu „Uzvišeno u senci“. Ansambl za ranu muziku Renesans nagrađen je za muzičko stvaralastvo, dok je dobitnica Nagrade Grada Beograda u oblasti humanističkih nauka Jelena Đorđević za delo „Postkultura“.

Najbolji u oblasti prirodnih nauka je tim Naučnog instituta Vinča, dok će za pronalažaštvo biti nagrađen Milan Delević za delo „Postupak za dobijanje polusuve smeše polistrol betona – Simprolit“. Nagrada Grada Beograda za medicinu biće uručena profesoru Marku Munjizu za delo „Uvod u kliničku psihologiju – od simptoma do dijagnoze u psihijatriji“. Dobitnici nagrade za arhitekturu i urbanizam su Dejan Miljković i Jovan Mitrović za objekat na uglu ulica Senjačke i Svetog Nauma, dok je laureat u oblasti novinarstva Radio-televizija Studio B. Dobitnica priznanja za obrazovanje je Nataša Čaluković, profersorka fizike u Matematičkoj gimnaziji, dok su za sportske uspehe nagrađeni plivači Milorad Čavić i Petar Popović.

Za stvaralštvo mladih nagrađena je Ana Gačić, inženjer pejzažne arhitekture za master rad „Dizajn otvorenih prostora prilagođen osobama sa invaliditetom prilagođen potrebama Škole za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović“ u Zemunu. Kao mladi autor nagrađena je i studentkinja režije na beogradskom Fakultetu Dramskih umetnosti Ana Grigorović, za postavku drame „Nort Force“. Predsednik Skupštine grada juče je saopštio i dobitnike specijalne nagrade „Svetislav Stojanović“, koja će biti uručena Vatrogasno-spasilačkoj jedinici u Zemunu i njenom komandiru Svetislavu Čaviću.

Nagrade Grada za 2009. godinu laureatima u oblasti kulture, nauke i sporta biće uručene 19. aprila u 12 sati na svečanosti u Skupštini grada.

„Usporite pored škole“

U okviru manifestacije Dani Beograda, sutra će na Kalemegdanu biti organizovan kviz o bezbednosti u saobraćaju. Kviz „Đaci vas mole, usporite pored škole“ organizuje Javno komunalno preduzeće Parking servis, a za sve učesnike kviza obezbeđene su simbolične nagrade. To preduzeće pozvalo je juče sve roditelje da povedu decu i učestvuju u kvizu o bezbednosti u saobraćaju. Cilj akcije jeste da se podigne nivo svesti o bezbednosti najmlađih učesnika u saobraćaju, a to su upravo đaci“, navodi se u saopštenju JKP Parking servis. Akcija počinje u 15 časova u muzičkom paviljonu na Klemegdanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari