Grad Beograd preuzima nadležnost nad opštinskim građevinskim inspekcijama 1Foto: Dejana Majstorović

Osma sednica Skupštine grada zakazana je za sredu, 14. novembar, a na dnevnom redu će se naći Predlog odluke o otpisu potraživanja dospelih na dan 31. decembra 2016. godine, po osnovu neizmirenih potraživanja za stanove solidarnosti Grada Beograda prema privrednom društvu „Galenika“ a.d. iz Beograda.

Raspravljaće se i o izmenama Odluke o Gradskoj upravi, kojom Grad preuzima od opština nadležnost nad građevinskim inspekcijama.

– Na taj način, nastavlja se dinamičan razvoj grada, ali i uvodi veća kontrola gradnje u Beogradu. Odluka o Gradskoj upravi prati novi Zakon o planiranju i izgradnji koji je usvojen u Skupštini Srbije i koji više ne predviđa da građevinske inspekcije imaju opštine, već su one sada isključivo nadležnost Grada- pojasnio je predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević.

Odbornici bi trebalo da usvoje i plan i program poslovanja za ovu godinu nedavno osnovanog preduzeća „Beogradski metro i voz“.

– U skladu sa zakonom donosimo plan i program poslovanja za 2018. godinu. To nije nešto kapitalno, to je zakonski preduslov da bi firma počela da radi. Reč je, pre svega, o nabavci opreme i stvaranja mogućnosti da 2019. godine može da počne realizacija projekta izgradnje metroa, odnosno izrada studije, glavnog projekta, geoloških istraživanja i ispitivanja. To je potrebno kako bismo do kraja mandata počeli sa izgradnjom metroa, kao što smo i obećali – kazao je Nikodijević.

Odbornici će odlučivati i o Predlogu odluke o postavljanju sistema javnih bicikala na teritoriji grada Beograda, Predlogu odluke o izmenama Odluke o Gradskoj upravi Grada Beograda, kao i o Predlogu odluke o izmenama i dopunama Odluke o Gradskom pravobranilaštvu Grada Beograda.

– Nastavićemo da razvijamo biciklistički saobraćaj u gradu. Kada smo počeli s tim projektom, imali smo 80 kilometara biciklističkih staza, koje nisu bile u sjajnom stanju. Uspeli smo veliki deo staza da saniramo i obnovimo, da izgradimo još 20 kilometara, a u planu je izgradnja još 100 kilometara staza u naredne tri godine – rekao je Nikodijević.

Prema njegovim rečima, bicikl koristi oko jedan odsto stanovništva, a želja nadležnih je da ga u narednih nekoliko godina koristi pet odsto.

Nikodijević je najavio i da će do kraja meseca biti održana još jedna sednica gradskog parlamenta, saglasno zakonu, na čijem dnevnom redu će se naći odluke u vezi sa porezom na imovinu.

 

Planovi detaljne regulacije

Na dnevnom redu je i Predlog detaljne regulacije za deo Bloka 65 u opštini Novi Beograd, Predlog plana detaljne regulacije Bloka između ulica Vojvode Stepe, Otokara Keršovanija, Bilećke i Generala Rašića na Voždovcu, Predlog plana detaljne regulacije komercijalne zone uz Ibarsku magistralu, kao i nekoliko predloga odluka o izradi planova detaljne regulacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari