Zamenik američkog ambasadora Gordon Dugud, i potpukovnik Kori Šej posetili su juče opštinu Novi Beograd i tom prilikom sa predsednikom opštine Aleksandrom Šapićem potpisali sporazum o humanitarnom projektu kroz koji će biti finansirano renoviranje tri zgrade na Novom Beogradu, koje će biti pretvorene u centre za dnevni boravak dece sa smetnjama u razvoju. Evropska komande američke vojske (EUCOM) u projekat je uložila je 312 hiljada dolara preko svog programa humanitarne pomoći.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt;

Opština Novi Beograd obezbedila je zgrade za renoviranje i obavezala se da pokrije troškove režija, električne energije i održavanja.

– Izuzetno sam srećan što sam, kao predsednik opštine bio u prilici da potpišem ovaj sporazum o donaciji, koja nije nimalo mala, i što je Ambasada Amerike nas prepoznala kao partnere- rekao je Šapić.

On je naglasio da je opština u obavezi da se prostori do 17 sati koriste u tu namenu, a posle tog vremena će takođe biti korišćeni za neke program koje opština sprovodi, a ne u komercijalne svrhe.

Novi centri za decu biće u MZ, „Gazela“, „Strari aerodrom“ i „Dunavski kej“. Ovim projektom će se obezbediti objekti za dnevni boravak više od 100 dece na Novom Beogradu.

Zamenik američkog ambasadora Gordon Dugud istakao je spremnost Vlade SAD-a da sarađuje sa lokalnim zajednicama u Srbiji kako bi se poboljšao kvalitet života svih njenih građana.

– Slični projekti realizovani su u još dve opštine u Srbiji, a sa ovom donacijom vrednost pomoći Evropske komande američke vojske u poslednjih dvanaest meseci iznosi 1, 5 miliona dolara – rekao je Dugud.

Opština Novi Beograd se pre godinu ipo dana javila na konkurs američke ambasade. Posle završetka svih procedura, radovi na objektima počeće u aprilu i uključiće građevinske radove i renoviranje električnih instalacija tako da ove tri zgrade u potpunosti odgovaraju bezbednosnim zahtevima i da im lica sa smetnjama u razvoju imaju nesmetan pristup.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari