Gradonačelnik Beograda: Kroz šest akustičkih zona utvrđen dozvoljen nivo buke 1Foto: Pixabay/Skitterphoto

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je da je na području grada, kroz šest akustičkih zona, utvrđen maksimalno dozvoljen nivo buke.

Radojičić je rekao i da je to urađeno naučnim metodama, te podsetio da je na poslednj sednici Skupštine grada usvajena Odluka o određivanju akustičkih zona, preneo je danas Beoinfo.

„Na osnovu rezultata monitoringa buke na teritoriji gradskih opština, potom saobraćaja, gustine naseljenosti, te evidentiranja svih osetljivih objekata na teritoriji Beograda, a identifikovano ih je ukupno 1.696, utvrđeni svi izvori buke i određene granične dozvoljene vrednosti buke za svaku zonu“, istakao je on.

Naglasio je da je ceo postupak izveden stručno i sistemski, te da je trajao oko godinu dana.

„To će znatno olakšati i sprovođenje Zakona o buci koji, između ostalog, omogućava da komunalni milicionari izmere nivo buke meračima buke, takozvanim ‘fonometrima’ na licu mesta i da naplate kazne ili zatvore objekat za koji se ustanovi da je izvor nepropisnog nivoa buke“, rekao je Radojičić.

Prema Pravilniku o metodologiji za određivanje akustičkih zona i Uredbi o indikatorima buke, najmanje buke, do 50 decibela danju i 40 noću, dozvoljeno je u područjima za odmor i rekreaciju, bolničkim zonama i oporavilištima.

Najmanje buke dozvoljeno je i na kulturno-istorijskim lokalitetima i u velikim parkovima.

Turistička područja, kampovi i školske zone su druga kategorija u akustičnom zoniranju gde je dozvoljena granica nivoa buke za dan 50 decibela, dok je za noć određeno da bude 45 decibela.

U trećoj kategoriji su isključivo stambena područja, gde je dozvoljeni nivo buke tokom dana 55 decibela, a noću 45.

Poslovno-stambene i trgovačko-stambene oblasti, kao i dečja igrališta predstavljaju četvrtu kategoriju gde je dozvoljeni nivo buke tokom dana i uveče 60 decibela, a noću 50.

Peta kategorija se odnosi na gradski centar, zanatsku, trgovačku, administrativno-upravnu zonu sa stanovima, zonu duž auto-puteva, magistralnih i gradskih saobraćajnica gde je dozvoljeni nivo buke od 65 decibela danju i 55 noću.

U šestoj zoni su industrijska, skladišna i servisna područja i transportni terminali bez stambenih zgrada i za nju važi pravilo da na njenim granicama buka ne sme prelaziti granične dozvoljene vrednosti susednih zona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari