Hotel prve kategorije 1

Zgrada u Knez Mihailovoj ulici 56 sagrađena je u stilu romantizma, s elementima renesanse, između 1867. i 1869. kao hotel prve kategorije.

Hotel je verovatno izgradila porodica Krsmanović na svom placu, a ime „Srpska kruna“ nasledio je od nekadašnjeg hotela iz Uzun-Mirkove ulice koji je bio u vlasništvu kneza Aleksandra Karađorđevića. Hotel „Srpska kruna“ otvoren je 1870. i dugo je bio jedan od najluksuznijih i najmodernijih hotela u Beogradu. Projektant ove zgrade nije poznat, mada postoje razne pretpostavke povodom toga.

Hotel je imao prostrane dvorane u prizemlju u kojima su se nalazile kafana, bilijarska soba, restoran i čitaonica za štampu, dok su se na spratu nalazile sobe. Prizemlje je vodilo na veliku terasu s pogledom na park, koja je tokom letnjeg perioda bila prepuna posetilaca. U ovom luksuznom hotelu odsedali su stranci, kao i imućni ljudi iz zemlje. U periodu kada je vlasnik bio Jovan Vuger, na ovom mestu su održavane razne priredbe i koncerti tri puta nedeljno, a smatra se da su se u hotelu tajno sastajali i masoni. Po izbijanju srpsko-turskog rata 1876. hotel je privremeno bio pretvoren u ratnu vojnu bolnicu, a u to vreme ovde su odsedali i strani novinari.

U jednom vodiču Beograda iz 1908. hotel „Srpska kruna“ opisan je kao ugostiteljski objekat prvog reda koji je imao 17 soba. Postoje pretpostavke da se u ovoj zgradi 1912. nalazila i Opšta privredna banka u okviru hotela. Početkom Prvog svetskog rata hotel je bio prilično oštećen i nije radio sve do 1916. Oštećen je bio i tokom šestoaprilskog bombardovanja 1941. godine, a smatra se da je početkom Drugog svetskog rata i prestao s radom. Dve godine kasnije ova zgrada je renovirana i neposredno nakon toga u nju su se uselile nemačke okupacione snage, a potom pripadnici Crvene armije.

U zgradu nekadašnjeg hotela smeštena je 1946. Narodna biblioteka Srbije, koja je na ovom mestu radila sve do 1972. U nekoliko narednih godina, kako se navodi u određenoj literaturi, zgrada je bila korišćena za potrebe Akademije za film, radio i televiziju, kao i za potrebe Filozofskog fakulteta. Međutim, godine 1975. ovo zdanje predato je na upotrebu Biblioteci grada Beograda, kada su i započeti radovi i adaptacija objekta. Prostor je bio preuređen po projektu Svetislava Vučenovića i biblioteka je počela sa radom 1986-1987.

U zgradi nekadašnjeg hotela „Srpska kruna“ danas je smeštena Biblioteka grada Beograda, koja se ovde nalazi već više od dve decenije. Ovo zdanje u Knez Mihailovoj ulici proglašeno je i za kulturno dobro, tako da danas predstavlja zaštićeni spomenik kulture sa sačuvanim prvobitnim izgledom i veličinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari