Na osnovu ugovora koji su juče potpisali predstavnici Grada i španske kompanije CAF, Beograd će dobiti 30 novih tramvaja, čija je ukupna vrednost 81 milion evra. Rok za isporuku svih tramvaja je 1.035 dana od dana potpisivanja ugovora. Naime, prvi tramvaj biće isporučen u drugom kvartalu 2011, a kompletna isporuka biće obavljena u 2012. godini.


– Ovih 30 novih tramvaja znatno će poboljšati kvalitet prevoza, ali i pružiti lepšu sliku Beograda. Tramvaji će se kretati novim šinama – kazao je Dragan Đilas, gradonačelnik i dodao da je pojedinačna vrednost tramvaja 2,1 milion evra, ali je da je ukupna cena veća jer su u nju uračunati rezervni delovi, specijalni alati, obuka osoblja i troškovi transporta.

Inače, ugovor koji su potpisali direktor Agencije za investicije Marko Blagojević i Jesus Esnaola i Felipe Rodrigo iz CAF-a prva je od planiranih investicija koju predviđa „Projekat obnove grada Beograda“. Pored nabavke tramvaja Projekat obuhvata i rekonstrukciju: tramvajskih pruga, tramvajske kontaktne mreže, mostovskih konstrukcija, trotoara, kolovoza

Podsetimo, još početkom godine najavljeno je da bi na ulicama glavnog grada od sledeće godine trebalo da saobraća 30 novih tramvaja, za čiju je nabavku raspisan tender. Na tenderu su učestvovale dve kompanije, španski CAF i hrvatska Končar elektroindustrija. Tramvaji kompanije CAF već prevoze građane mnogih velikih gradova, kao što su Edinburg, Hjuston, Lisabon i Valensija, dok Končar do sada nije uspeo da plasira vozila skoro ni na jedno evropsko tržište.

– Pored toga, ekspertska komisija sa Mašinskog fakulteta preporučila je kupovinu tramvaja od CAF-a jer je ocenjeno da je španski proizvod kvalitetniji – rekao je Đilas.

Prema njegovim rečima, jedan od osnovnih zadataka gradske vlasti poboljšanje kvaliteta prevoza.

– Grad će, pored nabavke 30 tramvaja, sledeće godine kupiti i 83 nova trolejbusa, u više od 200 autobusa biti ugrađeni klima uređaji, a u planu je i kupovina 20 novih vozova za Beograd – najavio je gradonačelnik.

Za nabavku tramvaja Evropska investiciona banka dala je kredit od 20 miliona evra, dok će ostatak biti plaćen iz budžeta grada do 2014. godine.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i španski ambasador u Beogradu Injigo de Palasio Espanja koji je ocenio da će novi tramvaji doprineti modernizaciji i boljoj opremljenosti gradskog prevoza. On je dodao da se nada da će Srbija i Španija realizovati i druge projekte u budućnosti.

 

Maksimalna brzina 60 kilometara na čas

Novi tramvaji biće niskopodni, petodelne zglobne konstrukcije modernog dizajna po najvišim svetskim standardima, dužine 33,1 metar i širine 2,3 metra. Maksimalna brzina koju mogu da razviju iznosi 60 kilometara na čas. Opremljeni su posebnim klima-uređajima za putnički deo vozila i za kabinu vozača, i posebnim prostorom za osobe sa invaliditetom i kolica za bebe. Jedno vozilo ima 72 mesta za sedenje plus šest sedišta na rasklapanje, a maksimalan broj putnika iznosi 242.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari