Kritična masa 30. oktobra posvećena budućnosti naše planete 1Foto: Promo

U subotu, 30. oktobra u 14.30 čaova na Trgu Nikole Pašića, biće održana 120. Kritična masa. Ovaj put biciklistička vožnja je posvećena budućnosti naše planete, najavili su iz Udruženja „Ulice za bicikliste“.

Kako navode, nema sveta ni planete bez održivosti i međusobne saradnje svih zemalja.

Ruta Kritične mase: https://ridewithgps.com/routes/37690351

Biciklisti će se ovaj put okupljaju zajedno sa predstavnicima pokreta Extincion rebellion, a povodom samita COP26. Ruta će prolaziti pored različitih ambasada, uključujući najveće zemlje zagađivače: Kinu, Rusiju, Ameriku i Veliku Britaniju koja će biti zemlja domaćin COP26.

Predstavnicima ovih zemalja aktivisti upućuju jasnu poruku: Manje priče, više rada!

Pored beogradskih biciklista, i aktivisti i aktivistkinje širom sveta se okupljaju tokom oktobra da svojim vladama prenesu slično upozorenje: Uozbiljite se sad, inače nas sutra neće biti.

Tim povodom, 31. oktobra donosioci odluka i pripadnici Ujedinjenih Nacija širom sveta se sastaju u Glazgovu, Škotska, da razgovaraju o daljim postupcima koji se tiču klimatske krize, na samitu COP26.

Prvi samit je održan 1995. godine, pod imenom COP1 (Conference of the parties srp. Konferencija stranaka), a najpoznatiji je bio 2015. godine, kada je sklopljen Pariski sporazum.

Od Pariskog sporazuma do sad emisije CO2 su u konstantnom rastu. Tri decenije praznih priča nas je dovelo do globalne klimatske katastrofe, sve učestalijih poplava i šumskih požara, i rekordno visokih temperatura.

„Ni Srbija nije izuzeta iz ove krize, sve češće suše, duža leta, velike padavine za kratko vreme, nedovoljno vremena za pripremu biljaka za zimu uništavaju poljoprivredne kulture i ljudske živote širom Srbije. COP26 se promoviše kao rešenje krize, ali čini se da će biti samo još jedno okupljanje donosioca odluka koji će posle dve nedelje pričanja, odložiti konkretna rešenja za neku budućnost — koje neće biti ako ovako nastavimo. Vreme je da se više ulaže u zelenija rešenja: održivi saobraćaj, zelenu infrastrukturu i obnovljive resurse, a da prestanemo sa ulaganjem u naftnu industriju, toplane i elektrane na ugalj, jednokratnu plastiku i druge zagađivače“, ocenjuju iz Udruženja „Ulice za bicikliste“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari