Meštrovićeva skulptura dobija novi sjaj 1

Za obnovu Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, Francuska će donirati 200.000 evra, na osnovu Sporazuma koji su juče potpisali Nikola Faj, otpravnik poslova ambasade Francuske u Srbiji, i Olivera Vučković, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda u ambasadi Francuske.

Ambasada Francuske, Ministarstvo spoljnih poslova i udruženje „Souvenir francais“, organizovali su prikupljanje dobrovoljnih priloga u Francuskoj i na taj način skupljeno je preko 200.000 evra. Najviše sredstava su dali Vlada Francuske, udruženja starih ratnika, brojna francuska preduzeća, ali i građani vezani za prijateljstvo sa Srbijom. Nikola Faj istakao je da potpisivanjem Sporazuma mogu otpočeti radovi na rekonstrukciji.

– Cilj je da se završi obnova ovog veoma važnog spomenika za obe zemlje, do kraja naredne godine, pred obeležavanje stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata, istakao je Faj, dodavši da je u dogovoru sa Srbijom, prikupljena polovina sredstava potrebna za rekonstrukciju spomenika.

Prema studiji iz 2012. godine koju su napravili francusko i srpsko Ministarstvo odbrane, izračunato je da obnova spomenika može biti izvedena sa četiristo hiljada evra. Preostali novac, u visini od 22 miliona dinara izdvojiće Srbija, objasnila je Olivera Vučković.

– Trudićemo se da po svim principima konzervacije, spomenik vratimo u prvobitno stanje, jer on postoji gotovo sto godina, rekla je Vučković i naglasila da svaki turista koji prođe kroz Beograd poseti i Kalemegdan.

Prvi formalni deo kojim je započeo proces rekonstrukcije odigrao se 25. aprila ove godine, kada su Kristin Moro, ambasadorka Francuske, i Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, potpisali Sporazum, time stvorivši pravni okvir za obnovu spomenika. Prilikom potpisivanja aprilskog Sporazuma Kristin Moro rekla je da je spomenik oštećen vremenskim prilikama i da je Francuska pristala da pruži svoj doprinos za obnovu, usled molbe koja je stigla iz Vlade Srbije. Tim Sporazumom je predviđeno da Zavod za zaštitu spomenika Grada Beograda otvori javnu nabavku za obnovu statue, postolja i bareljefa.

Prvobitno proglašen spomenikom kulture od nacionalnog značaja, a potom 1983. godine i spomenikom kulture od izuzetnog značaja za Srbiju, dobiće novi sjaj do novembra naredne godine prema rečima potpisnika Sporazuma o subvenciji. Planirana je kompletna rekonstrukcija od uklanjanja korozije sa metalnih delova do sanacije pukotina kamenog postolja, kroz koje trenutno prolazi voda, preteći da ga potpuno uništi.

Sloboda predvodi narod

Spomenik zahvalnosti Francuskoj delo je vajara Ivana Meštrovića sastavljeno od četrnaest metalnih komada sklopljenih 11. novembra 1930. godine u Kalemegdanskom parku. Skulptura žene u bronzi sa mačem u ruci inspirisana je ikonom „Marijane“ koja se nalazi ispred pobunjenog naroda na čuvenoj slici koju je uradio Ežen Delakroa „Sloboda predvodi narod“. Stoga je spomenik simbol prijateljstva dva naroda i pomoći koju je Francuska pružila Srbiji ne samo u vojnom smislu tokom Prvog svetskog rata, već i u obrazovnom, za školovanje četiri hiljade domaćih studenata na Sorboni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari