U narodu već prozvan kineski, zbog činjenice da ga grade neimari iz Kine, most Zemun – Borča i zvanično je dobio predlog za ime. Udruženje građana „Zemunska priča“ pokrenulo je inicijativu da most, koji se gradi preko Dunava, a koji će spajati Banat i Srem, ubuduće nosi ime svetski priznatog naučnika Mihajla Pupina, rodom iz banatskog sela Idvora.

 Predsednik Udruženja „Zemunska priča“ Nikola Balać navodi da je predlog imena mosta već dostavljen predsedniku Skupštine opštine Zemun, šefovima odborničkih grupa opštine Zemun, gradonačelniku, predsedniku Skupštine grada kao i predsedniku SANU. U pismu, koje je dostavljeno i medijima, Zemunci traže podršku nadležnih za ovaj predlog, koji bi prema njihovom mišljenju trebalo uvrstiti u dnevni red već naredne sednice gradskog parlamenta.

U obrazloženju inicijative Balać ističe Pupinove zasluge u naučnom i političkom svetu, ali i to da je premalo počasti ukazano ovom srpskom naučniku.

„Pored Tesle, Milankovića, Pupin je jedan od svetski priznatih naučnika čiji su patenti utemeljili telefoniju u naučnotehnološkom razvoju civilizacije. Upamćen je po 24 svetska priznata patenta u oblasti telegrafije i telefonije. U književnom svetu po svojoj autobiografiji, za koju je dobio Pulicerovu nagradu 1924. godine. Osnivač je fondova: „Pijade-Aleksić-Pupin“, „Mihajlo Pupin“. Iz sredstava ovog drugog fonda u Idvoru je izgrađen vodovod, elektrifikacija, čitaonica i stipendirana su talentovana deca iz njegovog rodnog mesta. Po završetku Prvog svetskog rata, kao poznati naučnik, ali i politički uticajna figura u Americi, Pupin je uticao na konačne odluke Pariske mirovne konferencije kada se odlučivalo o određivanju granica buduće Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, navodi se između ostalog u pismu Udruženja „Zemunska priča“. Iz tog udruženja smatraju da je njihov predlog utemeljen i da „tehnološki grandiozan objekat kao što je most Zemun Borča zaslužuje da nosi ime po ličnosti koja je ličnim doprinosom unapredila ljudsku civilizaciju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari