Završio u pritvoru zbog Sija Đinpinga: Policija napravila presedan, uhapšen zbog krivičnog dela "koje bi mogao da učini" 1foto (BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ)

Osmoro aktivista nevladine organizacije Društvo srpsko-kineskog prijateljstva, koji su ujedno i članovi duhovne organizacije „Falnun Dafa“ koja je nastala u Kini,  privedeni su 7. maja u trenutku kada je kineski predsednik Si Đingping došao u Srbiju, a osumnjičeni su za krivično delo ugrožavanje bezbednosti lica pod međunarodnom zaštitom. Svima im je po nalogu Višeg tužilaštva u Beogradu određeno zadržavanje do 48 sati.

Jedan od članova ove nevladine organizacije koji je priveden, Dejan Marković, za Danas priča kako je izgledao taj dan kada su mu inspektori došli na vrata.

„U 17 časova na vratima stana mi se pojavilo šestoro inspektora, koji su mi rekli da moram da pođem sa njima u zgradu SIV1, zbog nekakvog predistražnog postupka. Oni su bili fini i videlo se da im je bilo neprijatno. Kada smo stigli u zgradu SIV-a, nisam znao da je privedeno još sedmoro naših članova, tj. petoro članova kao i moj brat i supruga jednog od njih, koji nemaju nikakve veze sa našom organizacijom. Dok sam se nalazio u policiji, mene bukvalno niko nije saslušao, već sam četiri sata sedeo tamo i bukvalno „ćaskao“ sa inspektorima. U jednom trenutku, njihov šef mi je rekao da on zna da mi nismo nikakvi kriminalci niti smo bilo koga ugrozili, ali da mora da nas zadrži četiri sata. Nakon četiri sata, policajci su mi rekli da tužilac traži da se zadržimo do 48 časova. Mene su sproveli u pritvor u Zemun i tu sam ostao sve do sutradan do 20 časova, kada sam pušten uz obrazloženje da su prestali razlozi zbog kojih sam zadržan“, objašnjava svoj boravak u pritvoru Dejan Marković.

Završio u pritvoru zbog Sija Đinpinga: Policija napravila presedan, uhapšen zbog krivičnog dela "koje bi mogao da učini" 2
Foto: Privatna arhiva

On kaže da je tek po dobijanju rešenja o zadržavanju video da je osumnjičen za krivično delo ugrožavanje sigurnosti lica pod međunarodnom zaštitom i navodi da ga ni policija ni tužilaštvo nisu saslušali. On tvrdi da nije učinio nikakvo krivično delo, već da su on i članovi njegove organizacije pritvoreni samo zbog posete kineskog predsednika, jer se neko uplašio da bi mogli da organizuju neki javni skup protiv Si Đinpinga.

„Apsolutno nisam ništa uradio, jer sam znao koliko kineski predsednik ne voli pokret „Falun Dafa“ i mogao sam da pretpostavim da bih imao problema zbog toga. Mi imamo dugu istoriju problema sa kineskim režimom. Za vreme kineskog samita u Srbiji 2014. godine uhapšeno je osam naših članova. Kada je Si dolazio 2018. nije bilo problema. Mi smo tada hteli da organizujemo javni skup, ali nam naša policija to nije dozvolila. Iako smo odustali od javnog skupa, bili smo pod neprekidnim policijskim nadzorom, a policija u civilu se trudila da ih primetimo da su tu“, kaže Marković.

Danas je imao uvid u Rešenje o zadržavanju koje je uručeno Dejanu Markoviću. Obrazloženje krivičnog dela za koje se sumnjiči Marković je u najmanju ruku apsurdno.

U obrazloženju rešenja piše da je Dejan Marković osumnjičen da je izvršio krivično delo ugrožavanje lica pod međunarodnom zaštitom na taj način što se osnovano sumnja da će ugroziti sigurnost lica pod međunarodnom zaštitom ozbiljnom pretnjom.

Prema ovom obrazloženju policija je osumnjičila čoveka zbog sumnje da će eventualno učiniti neko krivično delo.

Ovo je svojevrstan pravni presedan, da se nekome stavlja na teret krivično delo koje bi eventualno mogao da učini. Da stvar bude još gora, Marković je zbog ovoga proveo 26 sati u pritvoru, a priveden je od strane Službe za borbu protiv terorizma.

Milan Filipović iz Komiteta za ljudska prava YUKOM kaže da  hapšenje i zadržavanje Dejana Markovića i još sedmoro članova Fanun Dafa predstavlja skandal.

„Zadržavanje Dejana Markovića i članova Falun Dafe, kako je navedeno u rešenju MUP-a, zbog navodne opasnosti da bi u budućnosti mogli uputiti ozbiljnu pretnju licu pod međunarodnom zaštitom i time ugroziti njegovu sigurnost, predstavlja skandalozni čin“, kaže Milan Filipović.

On napominje da krivična odgovornost za eventualne buduće aktivnosti ne postoji, ali i izražava zabrinutost zbog sofisticiranih kineskih kamera za biometrijski nadzor.

„Važno je istaći da krivična odgovornost za eventualne buduće aktivnosti ne postoji, jer pravni sistem ne dozvoljava kažnjavanje za dela koja se još uvek nisu dogodila. Međutim, legalizacija kineskih kamera za biometrijski nadzor koje su instalirane širom Beograda i koje navodno sadrže algoritme za predviđanje kriminogenog ponašanja može otvoriti put ka potencijalnim problemima. Postoji zabrinutost da bi ovo moglo dovesti do situacija u kojima bi građani mogli biti privedeni zbog krivičnih dela koja još nisu počinili, na osnovu procena ili algoritamskih predviđanja“, ističe Filipović.

Iz YUCOM-a navode da Falun Dafa redovno prijavljuje protesne skupove i poštuje zabrane i naredbe policije. Milan Filipović navodi da se YUCOM aktivno bavi zastupanjem Falun Dafe u postupcima koji se odnose na zabrane okupljanja, i nastaviće da pruža podršku i zastupanje u mogućim krivičnim postupcima.

Predrag Milovanović: Kada sam čuo za ovu vest ponovo sam uzeo udžbenik sa studija kako bih proverio da li sam propustio neku lekciju

Član Udruženja tužilaca Srbije Predrag Milovanović za Danas kaže da „preventivno zadržavanje“ Zakonik o krivičnom postupku jednostavno ne prepoznaje, a to se u ovom slučaju faktički dogodilo.

„Uprkos tome, Viši javni tužilac u Beogradu drukčije tumači zakon, o čemu govori činjenica da imenovani nakon što mu je po nalogu tog tužilaštva određeno zadržavanje nije bio sproveden u tužilaštvo radi saslušanja, već mu je, verovatno po usmenom nalogu tužioca ukinuto zadržavanje i on je pušten da se brani sa slobode. U Zakoniku o krivičnom postupku se izričito navodi da je zadržavanje izuzetna mera, te da se ona određuje radi saslušanja“, kaže tužilac Predrag Milovanović

Predrag Milovanović
Tuzilac Predrag Milovanović
Foto: BETAPHOTO/LILIT ANDRIC/DS

Milovanović navodi da posebno upada u oči i činjenica da se osumnjičenom Dejanu Markoviću stavlja na teret krivično delo Ugrožavanje lica pod međunarodnom zaštitom, odnosno da se sumnja da će ugroziti sigurnost lica pod međunarodnom zaštitom, ali da zakonodavac za ovo delo nije inkriminisao i pripremne radnje.

„Dakle, u konkretnom slučaju se postavlja pitanje da li uopšte ima dela, kao osnovnom preduslovu za zadržavanje, pa tek onda možemo govoriti o drugim potrebnim osnovama za pritvaranje. I tu dolazimo do paradoksa, jer iz rešenja o zadržavanju proističe da je osumnjičeni uhapšen zbog postojanja okolnosti koje su ukazivali da će on vršiti tzv. „dokaznu opstrukciju“ slučaja, kao i da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo, dovršiti pokušano ili učiniti krivično delo kojim preti. Budući da nisam upoznat sa svim okolnostima konkretnog slučaja, neka svaki čitalac sam izvuče zaključak da li je Više javno tužilaštvo u Beogradu od upotrebe prava, eventualno skliznulo u zloupotrebu prava, te da li je „preventivno zadržavanje“, zapravo bilo „političko zadržavanje“. Takvo nešto nije predviđeno zakonom, ali zato jeste postupak za ostvarivanje prava lica neosnovano lišenog slobode. Na koncu, ako se ispostavi da je to bilo posredi, onda ćemo štetu za takvo postupanje snositi svi mi kao poreski obveznici. Naravno, tu je i ona druga vrsta metafizičke štete koja je naneta gospodinu Markoviću, ali i društvu u celini, a to je poniženje“, zaključuje Predrag Milovanović.

Dejan Marković za kraj kaže da se posle svega oseća tužno.

„Kada kineska delegacija dolazi u posetu Srbiju, mi gubimo suverenitet kao država. Ja nisam uhapšen zato što su to naše vlasti smislile, već kineske bezbednosne službe iz straha da ne bi neki naš član slučajno podelio neki letak ili napisao nešto negativno o Si Đinpingu. To je za mene tužno i poražavajuće kao građanina ove zemlje“, zaključuje Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari