Uhapšene četiri osobe u Srbiji zbog dolaska Si Đinpinga 1foto: F.S./ATAImages

Uoči posete kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji, član društva srpsko-kineskog prijateljstva Dejan Marković priveden je i zadržan u policiji 48 sati. Prema rečima njegove ćerke zadržan je bez razloga, a uz njega privedene su još tri osobe.

Sara Marković, ćerka uhapšenog, za N1 kaže da ovo nije prvi put da joj privode oca i da se to dogodilo i 2014. godine kada je kineska delegacija dolazila u Srbiju.

„Moj otac je praktikant Falun Gonga ili Falun Dafa. Falun Dafa je vrsta kineskog budizma koji je u Kini progonjen od strane vlasti i to nepravedno već skoro tri decenije. Tim povodom kada je 2014. godine bila kineska delegacija 11 stranih državljana je privedeno, zato što su probali da održe skup. Taj skup je zabranjen i oni nisu čak ni pokušavali da izađu na ulicu. Međutim tada su bili privedeni, dočekani od strane policajca u civilu i držani u Padinjanskoj skeli čitava tri dana“, kaže Sara Marković.

Prema njenim rečima, sada je, uz oca, uhapšen i njen stric, koji, kako kaže, nema nikakve veze sa tim, i još dve praktikantkinje koje su u sedamdesetim godinama. Tvrdi da za hapšenjem nije bilo razloga i da ovog puta nije postojala nikakva ideja o skupu, niti je skup prijavljen.

„Već godinama on ne radi ništa tim povodom, zato što smo imali puno problema od 2014. pa na ovamo, uključujući i sabotažu našeg dokumentarnog filma. Znači, jedini razlog zašto su privedeni jeste iz mera predostrožnosti, što će reći za slučaj da im ne padne na pamet da dele letke o progonu Falun Gonga u Kini ili nešto slično. Naša vlast ih je preventivno pritvorila mog oca, mog strica, koji nema nikakve veze sa svim, i još dve praktikantkinje koje su u sedamdesetim godinama“, kaže ona.

Uhapšene četiri osobe u Srbiji zbog dolaska Si Đinpinga 2
Foto: N1/printscreen

Pita i da li to znači da bi im, ukoliko bi kineski zvaničnici učestalije dolazili, svaki put bio prisluškivan telefon i da bi bili praćeni.

„Svako od nas ima policajce u civilu koji nas prate. Da li to znači da će svi ti ljudi završiti u zatvoru svaki put? Da li to znači da možda neće biti nežni kao ovog puta, ali to ćemo tek videti“, kaže Sara Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari