U Pokretu za zaštitu potrošača Beograda u proteklih nekoliko dana primili su veliki broj žalbi građana, korisnika usluga Infostana, kojima su stigli enormni računi zbog navodnih dugova prema ovom javnom komunalnom preduzeću. Na jučerašnjoj konferenciji za novinare Pokret za zaštitu potrošača predložio je da se formira posebna komisija koja će ispitati sporne slučajeve.

– Neophodno je da zaštitnik građana i javni pravobranilac formiraju komisiju koja će rešiti sve sporne slučajeve oko dugovanja javnim komunalnim preduzećima – izjavio je predsednik tog pokreta Petar Bogosavljević.

Prema njegovim rečima, potrošači su se žalili da su dobili uplatnice za većplaćene račune, te da nisu dobili obaveštenja o dugovanjima i o utuženjima, kao ni presude i naloge suda za plaćanje sudskih troškova.

– Potrošači se pitaju kako je moguće da u početku mala potraživanja koja su im stizala narastu na velike iznose. Jedan broj potrošača tvrdi da su platili sve račune, i to dokazuju sačuvanim uplatnicama. Pitaju zašto ih niko nije opomenuo da nisu izmirili svoje obaveze. Mnogima su stizale uplatnice za periode kada uopšte nisu bili korisnici stanova – rekao je Bogosavljević.

On je zatražio od autora „modela naplate duga“, da objasne koji su to troškovi opomena, naplata dugovanja, sudskog spora i drugi kojima se može opravdati da iznos kamate na dug od 10.000, bude 18.000 dinara? Bogosavljavićje zatražio i objašnjenje za najavljeno poskupljenje vode za 16 odsto.

– JKP Beogradski vodovod i kanalizacija najavio je povećanje cena za 16 odsto. Kubik vode će poskupeti za oko pet dinara, i umesto sadašnjih 30.40 dinara iznosiće 35.26 dinara. Iz Vodovoda kažu da je cena vode u Beogradu najniža u okruženju i da bi trebalo da bude oko 90 dinara po kubiku. Međutim, u cenu vode nije uključena i cena otpadnih voda koja iznosi 7.60 dinara po kubiku, tako da ukupna cena trenutno iznosi 38 dinara. A kada bi se na to dodalo još 16 odsto iznosila bi oko 43 dinara po kubiku – objasnio je Bogosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari