Primerima uspešne rekonstrukcije zgrada u Evropi poput Londona kao i prikazom projekta renoviranja Robnih kuća „Beograd“ juče je završena „Blok“, prva konferencija na Balkanu posvećena arhitekturi i nekretninama.


Olivera Blažić, arhitekta Projmetala, organizatora ove konferencije, predstavila je projekat rekonstrukcije 34 Robne kuće „Beograd“ u 24 grada širom Srbije.

Blažić je podsetila da su objekti nekada najvećeg trgovačkog lanca izgrađeni u periodu između šezdesetih i devedesetih godina prošlog veka. U međuvremenu pojedini objekti su dograđivani da bi nakon devedesetih, zbog nebrige bili potpuno devastirani.

– Reč je objektima koji su uglavnom građeni u centralnim delovima grada. Cilj rekonstrukcije bio je osavremenjavanje i preoblikovanje kao i prilagođavanje prostora najsavremenijim standardima kupovine – navela je Blažić.

Robne kuće su nakon renoviranja po prvi put dobile lift, koji mogu da koriste i kupci kao i mogućnost kretanja osoba sa invaliditetom. Takođe, dobile su novi vizuelni identitet sa ogoljenim plafonima i ulaznim vratima sa velikim crvenim slovima, prepoznatljivim znakom Robnih kuća, navela je Blažić.

O uticaju dobrog dizajna na okruženje juče je govorio i Andreas Klok Pedersen, predavač u Školi arhitekture u Danskoj kraljevskoj akademiji lepih umetnosti.On je učesnike konferencije upoznao sa svojim projektima koji promovišu novi način življenja širom sveta.

Među najzanimljivijima su stambene zgrade u Kopenhagenu u obliku slova V i M, u kojima ne postoj klasični zidovi, već sloboda u organizovanju sopstvenog prostora, zahvaljući tetris sistemu. Svakako, najzanimljiviji projekat koji je juče predstavio master plan za izgradnju milion kvadratnih metara, na ostrvu Zira u Azerbejdžanu.

Da projektovanje više ne poznaje granice govori i podatak da će stambene četrvrti biti transformisane u sedam veštačkih planina kao simbol sedam najznačajnijih azerbejdžanskih planina.

Blok 23

Milan Dimitrijević, arhitekat Projmetala, predstavio je juče projekat B23 na Novom Beogradu koji je u izgradnji. U osnovi ove zgrade nalaze se četiri lamele povezane višeetažnim jedinicama. Zgrada će biti izgarđena kombinacijom betonske i čelične konstrukcije koja ostaje vidljiva sa spoljne strane. Krov objeketa je izgrađen od titanijumskog lima, a na krovu zgrade je smešten heliodrom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari