Održan protest biciklista ispred hotela Square Nine (FOTO) 1Foto: UG "Ulice za bicikliste"

Udruženje građana „Ulice za bicikliste“ organizovalo je danas još jednu „Kritičnu masu“, biciklističku vožnju, koja je kao i svake poslednje subote u mesecu počela u 14:30 na Trgu Nikole Pašića.

Pod nazivom „Biciklizam“, prva u godini, zimska Kritična masa, skreće pažnju na sve za šta su se i u prethodnoj godini borili ali i na lošu vest kojom je ova godina počela.

„Umesto da godinu započnemo novim biciklističkim stazama, gradska vlast je jednu takvu u Uzun Mirkovoj ulici ukinula. Ovom vožnjom želeli smo da pozovemo donosioce odluka da odustanu od motorizacije grada i posvete se boljem, humanijem, održivom transportu, biciklu kao nosiocu održive urbane mobilnosti. Takođe, skrenuli bismo i pažnju na vrlo nekorektno ponašanje i sebičnost hotela Square Nine koji ispred svog objekta konstanno drže parkirana lukszna vozila, čisto radi toga da bi hotel izgledao ekskluzivnije. Umesto tih vozila je ukinuta biciklistička staza, iako hotel ima svoju garažu, pritom se zaposleni parkiraju divlje i na samom Studenskom trgu“, navode u saopštenju organizatori.

Održan protest biciklista ispred hotela Square Nine (FOTO) 2
Foto: UG „Ulice za bicikliste“

Takođe ukazuju i na to da je aktiviste Ulica za bicikliste i fizički napalo osoblje hotela, prilikom izvođenja performansa postavljanja platna sa piktogramima bicikla ispred hotela.

„Platno je predstavljalo biciklističku stazu i ni na koji način nije ugrožavalo niti uništavalo vozila ispred hotela“, ističu iz Udruženja „Ulice za bicikliste“.

Održan protest biciklista ispred hotela Square Nine (FOTO) 3
Foto: UG „Ulice za bicikliste“

Najavljuju da će naredna kritična masa biti 26. februar, koja će, kako dodaju, kao i svaka do sada ukazivati na neophodne promene u okviru održive mobilnosti i borbu svih nas – za zdraviju životnu sredinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari