Povodom 90 godina od oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu ambasador Francuske Fransoa Teral otkrio je juče spomen-ploču na spomeniku francuskom maršalu Franše D’ Epereu. Pomoćnik ministra rada i socijalne politike Miro Čavaljuga podsetio je tim povodom na iskreno savezništvo Srbije i Francuske u Prvom svetskom ratu (1914 – 1918) koje je doprinelo oslobađanju naše zemlje.

– Kao vrhovni komandant Savezničkih snaga na Solunskom frontu, on je svojim odnosom prema Srpskoj vojsci i njenim težnjama da oslobodi porobljenu zemlju, ali i umešnim komandovanjem, zauvek zaslužio mesto u srpskom sećanju – kazao je pomoćnik ministra. Ambasador Teral podsetio je da se Francuska svake godine 11. novembra poklanja žrtvama Prvog svetskog rata.

Spomenik francuskom maršalu, koji je delimično obnovljen povodom predstojećeg jubileja, nalazi se na platou kod Autokomande. Osim predstavnika francuske ambasade, oružanih snaga Francuske i Srbije, Ministarstva rada i socijalne politike, pomoćnice gradonačelnika Radmile Hrustanović cveće su položili i potomci maršala i vojvode D’Eperea. Ovim povodom u Francuskom kulturnom centru je otvorena izložba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari