Povodom pete godišnjice pontifika pape Benedikta XVI, ambasador Vatikana u Srbiji nadbiskup Orlando Antonini služio je juče misu u katedrali Blažene Device Marije na Neimaru i priredio prijem u Aero klubu.

 Među zvanicama na prijemu bili su poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej, rabin Srbije Isak Asijel, predstavnici Islamske zajednice, ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, savetnici predsednika Srbije, predstavnici diplomatskog kora i javnog života.

Misu u katedrali na Neimaru zajedno sa nuncijem Antoninijem služili su beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar i biskupi subotički i sremskim Ivan Penzeš i Đuro Gasparović. Molitvi su prisustvovali princ Aleksandar Karađorđević, princeza Katarina i članovi diplomatskog kora u Srbiji. Nuncije Antonini naglasio je da ova svečana molitva za papu Benedikta XVI veoma važna kao „čin vere i znak jedinstva i univerzalnosti koju je Hrist darovao apostolu Petru“. Pozivajući se na prvo obraćanje pape Benedikta XVI posle izbora za 264. naslednika svetog Petra, nuncije je naglasio da za „puno jedinstvo svih koji slede Hrista nisu dovoljne samo manifestacije i dobra volja, nego konkretna dela, kao pretpostavka svakog ekumenizma“, kako bi se „nadvladale podele iz prošlosti i sadašnjosti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari