U Beogradu obeležen Dan sećenja na žrtve Holokausta 1Arhiva Foto: FoNet/Beoinfo

Dan sećanja na žrtve Holokausta večeras je obeležen u Beogradu, u objektu „Centralna kula” Memorijalnog centra „Staro sajmište“.

Organizovan je muzičko scenski program čija je tema bila umetnički prikaz hronologije Holokausta u Beogradu, od početka rata do 10. maja 1942. preneo je Beoinfo.

Na teritoriji Beograda stradalo je više od 11.000 Jevreja, Beograđana, Jevreja iz Banata, centralne i južne Srbije i jevrejskih izbeglica iz Austrije i Čehoslovačke.

Jevreji su zatvarani u logore Topovske šupe i Banjica i svi su streljani do decembra 1941. kada je otvoren logor Sajmište, gde je zatvoreno više od 6.000 žena i dece.

Oni su ubijeni do 10. maja 1942. a najviše je stradalo beogradskih i banatskih Jevreja, blizu 93 odsto, piše u sapštenju.

Predsednik Privremenog organa Beograda Aleksandar Šapić je kazao da ne smeju nikada da budu zaboravljeni zločini na Starom sajmištu, piše u saopštenju.

„Potrebno je da negujemo istoriju sećanja i dobre odnose koje imaju jevrejski i srpski narod“, kazao je on.

Šapić je istakao da je prisustvovao početku radova na ovom objektu, te da danas on „zaista izgleda onako kako treba da izgleda jedan memorijalni centar“.

Predsednici Jevrejske opštine Beograd Aron Fuks i „Bnei Brit“ Srbija Ladislav Mezei su podsetili na istorijat stradanja Jevreja u Beogradu.

Svečanoj akademiji su prisustvovali i predstavnici vlade Srbije i diplomatskog kora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari