Radovi na sanaciji klizišta u Ulici Matice srpske u Mirijevu, vredni oko 20 miliona dinara, počeli su juče i trajaće dva meseca, a izvodi ih JKP „Beograd put“. Sanacija klizišta u Volginoj ulici na Zvezdari i u Ulici 13. oktobar u Rakovici počeće u narednih desetak dana, najavio je juče gradonačelnik Beograda Siniša Mali nakon sednice Kriznog štaba i dodao da je do sada stiglo 250 prijava klizišta, od koji je identifikovano 127.


– Ovo su prva tri klizišta koja ćemo sanirati. Za klizište u Volginoj ulici čekamo saglasnost Zavoda za zaštitu prirode jer je taj deo zaštićeno područje, naveo je gradonačelnik. On je istakao da kada je reč o novčanim sredstvima, računaju na donaciju Evropske unije, koja je obezbedila novac za saniranje klizišta u iznosu od 1,3 miliona evra, i trebalo bi da pristigne do polovine septembra.

– Odlučili smo da odmah krenemo sa saniranjem štete na ova tri klizišta. Novčana sredstava koje nam donira EU iskoristićemo u narednih godinu i po dana i sanirati što veći broj klizišta, kako bi obezbedili sigurno odvijanje javnog prevoza i sprečili veće posledice posebno u zonama kuća – objasnio je Siniša Mali.

Darko Glavaš, direktor Beokoma, rekao je da bi radovi u Mirijevu trebalo da traju oko dva meseca, pošto će se obavljati u više faza. Prioritet je da se raščisti zemlja i stabilizuje taj deo, da bi od prvog septembra žitelji ovog dela grada imali normalan javni gradski prevoz.

– U Volginoj ulici ima dosta drvoizvala, „Zelenilo“ je već na terenu i obavljaju potrebne radove. Ovo je nešto što će se raditi kaskadno i što zahteva malo veća sredstva nego klizište u Matice srpske i u Ulici 13. oktobra – rekao je Glavaš.

Tema sastanka Kriznog štaba pored klizišta bila je i situacija u Obrenovcu i Lazarevcu. Kako je naglasio gradonačelnik, Lazarevac je nedavno imao olujni vetar, a sanacija krovova i zgrada koje su oštećene je pri kraju.

– Izdavanje rešenja za obnovu poplavljenih kuća u Obrenovcu ide po planu od 1.569 do sada izdatih rešenja, pravosnažno je 271, a do kraja meseca očekujem da će biti obrađeno oko 5.500 rešenja – rekao je Mali.

Klizište u Rakovici

Prema rečima Glavaša, klizište u Rakovici nije mnogo ugroženo i za njegovu sanaciju potrebno je završiti proceduru javne nabavke žičanih kaveza od dva kubika.

– Odron zemljišta na teritoriji Rakovice je na samom putu i stambeni objekti nisu ugroženi. Jedan deo puta već je uradila Republika sa odličnim žičanim kavezima. Procedura oko javne nabavke je u toku, tako da čim se završi, pristupiće se sanaciji ovog dela puta – naveo je Glavaš.

Obnova vrtića u Obrenovcu

Gradonačelnik je naglasio da sanacija sva četiri vrtića u Obrenovcu ide po planu i biće gotova u narednih nekoliko nedelja. Takođe su obezbeđena sredstva za obnovu i sanaciju osnovnih i srednjih škola koja će krenuti u narednih nekoliko dana.

– U onim školama koje neće biti gotove do 1. septembra nastava će se odvijati na višim spratovima zgrada i radiće se u više smena, ali sa sigurnošću možemo očekivati da će sve biti gotovo u narednih 30 do 45 dana – najavio je gradonačelnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari