Posađene sadnice Španskog hrasta u Tašmajdanskom parku 1Tašmajdanski park Foto: Zelenilo- Beograd

Javno komunalno preduzeće „Zelenilo- Beograd“ obeležilo je 88 godina postojanja. Tim povodom u Tašmajdanskom parku predstavnici ovog preduzeća zasadili su tri nove sadnice.

„JKP „Zelenilo-Beograd“ neguje tradiciju obeležavanja Dana preduzeća aktivnim i društveno-korisnim događajima. Prethodnih godina, sadnjom sadnica u Pionirskom parku, uz prisustvo menadžmenta preduzeća, darivali smo Beogradu i Beograđanima neke od najvrednijih i najlepših sadnica koje ne mogu, ili vrlo retko mogu, da se vide na zelenim površinama Beograda. Zbog rekonstrukcije Pionirskog parka, ove godine izbor je pao na sadnju tri sadnice Španskog ili močvarnog hrasta u Tašmajdanski parku“, navodi se u saopštenju „Zelenila- Beograd“.

Zajedno sa generalnim direktorom JKP „Zelenilo-Beograd“ Slobodanom Stanojevićem, sadnice španskog hrasta su posadile naše drage koleginice Mirjana Stojanović, Dragana Jovanović, Stojanka Stevanović, Verica Krstić i Radmila Stojić.

„Izuzetno sam ponosan što su u preduzeću zaposlene žene čiji trud, požrtvovanost i rad vide svi Beograđani. Ovom zajedničkom sadnjom, povodom 88 rođendana našeg Preduzeća, želim još jednom da istaknem njihov značaj, jer zahvaljujući njima, i svim ostalim kolegama, zelene površine u Beogradu su lepše i uređenije, a sugrađani već godinama ocenjuju „Zelenilo-Beograd“ kao jedno od najboljih komunalnih preduzeća u gradu“, istakao je Stanojević.

Posebnost Španskog hrasta

Močvarni hrast ili Španski hrast, pripada crvenim hrastovima čije je prirodno stanište Severna Amerika, a danas je široko rasprotstranjena vrsta i u Evropi. Glavna odlika ove vrste je visoka dekorativnost i otpornost na gradske uslove. Španskom hrastu dodeljena je nagrada Britanskog kraljevskog hortikulturnog udruženja (nagrada koja je ustanovljena još 1922. godine, koja se dodeljuje vrstama koje su izuzetne za upotrebu u hortikulturi). Posebnost koju ima ova vrsta hrasta je izrazito crvena boja lista u jesen koji ostaje na granama i tokom zime.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari