Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je juče da će se na narednoj sednici Skupštine grada, zakazanoj za četvrtak, na dnevnom redu naći predlog odluke da Grad postane vlasnik 20 odsto Naučno-tehnološkog parka Beograd na Zvezdari. Gradsko veće je na poslednjoj sednici usvojilo tu Odluku i uputilo je Skupštini na odlučivanje.


–Grad Beograd je ubrzano sproveo proceduru upisa 20 odsto vlasništva i očekujem da Skupština grada u četvrtak završi ovaj proces. Odmah potom, na sledećoj sednici Skupštine, imenovaćemo svoje predstavnike u organe ovog naučnog parka, kako bi on bio osnovan kao pravno lice i mogao da počne sa radom – rekao je Vesić.

Delegacija Grada je razgovarala sa državnim sekretarom u Ministarstvu prosvete Aleksandrom Belićem o zajedničkoj saradnji Ministarstva, Grada i Univerziteta u Beogradu na tom projektu. Kompleks Naučno – tehnološkog parka je zamišljen kao poslovni inkubator, za postizanje ubrzanog tehnološkog razvoja privlačenjem tehnoloških kompanija i stvaranjem većeg broja start ap kompanija.

– Park, jedinstven u ovom delu Evrope, bi trebalo da što pre započne rad, kako bi zaposlio naše mlade stručnjake i kompanije koje svoj rad zasnivaju na nauci i visokoj tehnologiji. Neretko se dešava da se u Srbiji žalimo da nemamo adekvatne uslove za rad naučnika i mladih stručnjaka što nije netačno. U slučaju Naučno – tehnološkog parka situacija je obrnuta. Imamo zgradu i uslove koji su na evropskom nivou, ali problem je što se prethodnih godina nije mnogo radilo na promociji ovog parka. Grad Beograd će ubuduće većinu svojih aktivnosti, kada su u pitanju biznis inkubatori kao i rad sa mladim naučnicima sprovoditi preko ovog parka a uradićemo i dodatne stvari kako bi park zaživeo. Jedna od prvih naših aktivnosti biće produženje linije gradskog prevoza do parka kako bi mladi ljudi koji će raditi u kompanijama koje ovde započinju posao imali javni prevoz – najavio je gradski menadžer.

On je podsetio da je Kompleks za Naučno-tehnološki park Beograd izgrađen sredstvima Evropske investicione banke još 2012. godine, ali se do ovog trenutka nije našao način za njegovu primenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari