"Potpuni debakl skupe lične žurke": Kakvu su poruku građani poslali odzivom na "Beogradskim danima porodice"? 1Foto: Beoinfo

Beogradski dani porodice, manifestacija koja je, na ideju gradonačelnika Aleksandar Šapića ove godine održana po prvi put, a planirano je da postane tradicionalni događaj u glavnom gradu, čini se da nije naišla na odziv građana kakvom su se organizatori nadali.

Dvodnevna manifestacija je održana proteklog vikenda, 24. i 25. juna, a inače je proglašena manifestacijom od posebnog značaja za Beograd.

Prilikom otvaranja, gradonačelnik je poručio, kao i mnogo puta ranije, da je to manifestacija koja promoviše i neguje “istinske porodične vrednosti, našu tradiciju, istoriju, kulturu i sve ono što grad u segmentu očuvanja ovih stubova našeg društva može da ponudi”.

Sagovornici Danasa, međutim, smatraju da je još jedna skupa manifestacija nešto u ovom trenutku najmanje potrebno Beograđanima, ali i neumesno, jer pod velom porodičnih vrednosti “podmeće” isključivost i netoleranciju, protiv čega su se građani Beograda jasno odredili tokom protestnih šetnji koje traju već osam subota, a koje se sada šire i na mnoge gradove u Srbiji.

Gradonačelniku očito građani ne mogu da zaborave zakasnelo reagovanje u vezi sa dve tragedije koje su zadesile Srbiju, jedna u vračarskoj školi, a druga u okolini Mladenovca.

"Potpuni debakl skupe lične žurke": Kakvu su poruku građani poslali odzivom na "Beogradskim danima porodice"? 2
Foto: Beoinfo

Zbog toga su Šapićevi Dani porodice i doživeli debakl i veoma mali broj posetilaca, čime su Beograđani jasno poručili svoj stav prema politici SNS i beogradskoj vlasti, saglasni su u stavu sagovornici našeg lista.

– Dugo najavljivana manifestacija “Dani porodice” u Beogradu je doživela potpuni debakl jer Beograđani nisu želeli da učestvuju u nameštenim i skupim Šapićevim igrokazima koje naši građani plaćaju, da bi odlazeći gradonačelnik imao skupu ličnu žurku. Tužna je bila slika gde na ovaj događaj skoro niko nije došao jer nema tih autobusa i dnevnica koje mogu Beograđane naterati da prisustvuju lažnim događajima gradonačelnika koji ih je napustio kada im je bilo najteže. Ne može ih odvratiti od rešavanja pravih problema u našem gradu i državi koje stvara ova vlast – raspada Beograda, nelegalne gradnje, korupcije, propasti gradskog prevoza i spirale nasilja u kojoj živimo, ocenjuje Mila Popović, odbornica u gradskoj Skupštini i predsednica Gradskog odbora SSP Beograd.

Ona nastavlja: “Džaba i režimski mediji i njihove kamere, džaba vidljivo izbegavanje da se snima bilo šta osim bine da se ne bi videlo da je ovaj skupi vodvilj samo privatna žurka Šapića. Videli su građani Beograda kako se izvođači obraćaju sa bine nepostojećoj publici, kao što Orlić drži konferenciju za štampu stolicama bez novinara”.

Popović zato poručuje Šapiću da Beograđani “ne žele više ovu lošu vlast i njihovo nasilje i korupciju, kao i da sve lažne manifestacije koje prave ne mogu sakriti tragove njihovih ogromnih grešaka i pokušaja uništenja našeg Beograda”.

“Kad uskoro na birališta ispratimo Šapića u pravcu zakonske odgovornosti, svaki će dan biti dan naših porodica”, zaključuje Popović.

Vladimir Pajić, gradski odbornik PSG kaže da je Šapić ovom svojom manifestacijom, “koju je lažno nazvao porodičnom, pokazao da ne razume Beograd”.

– A građani su mu poručili da misle da je ona neumesna i nepotrebna. On je pod porodičnim vrednostima hteo sa poturi isključivost i netoleranciju dok Beograđanke i Beograđani protestuju masovno na ulicama u ime sasvim drugih vrednosti. I tu su nameru građani prozreli. Zato je ovaj događaj skupi fijasko. Smatram da je porodica simbol poverenja, podrške, sigurnosti i zajedničkog razvoja a ne politikantska floskula za spas od pada rejtinga. A koliko će nas ovo koštati ćemo uskoro saznati i to će Šapić morati da objasni i obrazloži, naveo je Pajić.

"Potpuni debakl skupe lične žurke": Kakvu su poruku građani poslali odzivom na "Beogradskim danima porodice"? 3
Foto: Beoinfo

Natalija Simović, odbornica grupe Zeleno-levi front, Ndmbgd, istakla je da javnost ne zna precizno koliko je Grad koštala manifestacija Beogradski Dani porodice.

– To ćemo verovatno preciznije videti u završnom računu za ovu godinu, al obzirom na količinu opreme i rekvizita koji su korišćeni sigurno možemo govoriti o desetinama hiljada evra. Činjenica da se ovako nešto događa u jednom jako teškom trenutku za porodice u Srbiji, kada nema puno razloga za slavlje i da bi taj novac mogao biti pametnije uložen na brojne načine: za podršku mentalnom zdravlju mladih i dece, u programe za kvalitetno provođenje slobodnog vremena tokom raspusta, u pomoć najugroženijim porodicama koje jedva izlaze na kraj sa rastućim cenama, smatra Simović i zaključuje da činjenica da se veoma mali broj Beograđana pojavio na ovom događaju jasno govori o tome šta beogradske porodice misle o njemu i koliko on odgovara na njihove stvarne potrebe.

Đorđe Miketić, predsednik beogradskog odbora stranke Zajedno i narodni poslanik koalicije Zajedno-Moramo, komentariše ovu manifestaciju kao pokušaj SNS da skrene pažnju sa protesta, napominjući da svaki takav pokušaj propada, “i to uz prasak”.

– Propali “Dani porodice” su Šapićev pokušaj kontramitinga. A doživeo je fijasko kao i sa kontra-komemoracijom, možda i najsramnijim gestom koju ikada jedan gradonačelnik izveo. Žrtve masakra u Ribnikaru i Mladenovcu su ostale bez gesta saosećanja nakon što se Šapić vratio sa odmora, i to sedam dana nakon masakra u vračarskoj školi. Da Šapić brine o porodicama – otišao bi u Ribnikar i Mladenovac da se pokloni žrtvama i porodicama zavijenim u crno, jasan je Miketić.

On napominje da “prevare vlasti više ne rade”.

– Ne rade ni kontramitinzi, ni kontrakomemoracija, ni bilo koji lažni mamac koji bacaju pred pobunjene građane. Dani porodice su svake subote u 18 sati na protestima “Srbija protiv nasilja”. Sa druge strane, ova manifestacija, koje nema u budžetu i niko ne zna koliko košta, na kojoj se Šapić pojavio zajedno sa patrijarhom Porfirijem jasno pokazuje njegov zaokret udesno u odnosu na SNS, i otklon od Ane Brnabić, šefice gradskog odbora SNS, ali i, nažalost, jedine osobe koja ima pravo da istopolnu zajednicu naziva “porodicom”. Njegova budućnost u SNS nije izvesna i on već sada razmišlja o okupljanju nekog novog političkog desničarskog bloka čiji bi on mogao da bude lider u budućnosti, smatra Miketić.

On zaključuje da je “beogradski ražim pao, samo je pitanje vremena kada će i njima to postati jasno i kada će to obznaniti”.

"Potpuni debakl skupe lične žurke": Kakvu su poruku građani poslali odzivom na "Beogradskim danima porodice"? 4
Foto: Beoinfo

– Ali to zavisi od nas, kaže Miketić za Danas i poziva građane na naredni Protest protiv nasilja u subotu, na, kako ističe, “istinske dane porodice, gde šetaju čitave porodice sa decom, čak i tri generacije zajedno”.

Gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića pitali smo da li je zadovoljan odzivom građana na ovu manifestaciju, kao i koliko je novca izdvojeno za njenu realizaciju, ali nismo dobili odgovor.

Sadržaji u 15 temastkih zona

Posetioci Beogradskih dana porodice su imali priliku da obiđu 15 tematskih zona koje su postavljane od Terazija do Kalemegdana, te da uživaju u bogatom umetničkom, kulturnom i sportskom programu, uz kreativne radionice, pozorišne predstave i sportske aktivnosti za najmlađe, kako je manifestaciju opisala gradska informativna služba, Beoinfo. Na Trgu Republike bila je koncertna zona, u Kolarčevoj ulici zona sporta, duž dela Knez Mihailove zona turizma, ispred KC Servantes bil je Čika Ljubina zona, gde su nastupali KUD-ovi, ansambli i dečiji horovi, zatim ispred Kuće Legata još jedna muzička bina, u Parku vojvode Vuka bila je zona pozorišta, kod TC Rajićeva bila je zona video-igara, u Studentskom parku umetnička zona, u okviru koje su bile i radionice za decu, a tu su bile i Velika i Mala bina, na kojima su realizovani sadržaji od radionica baleta do predstava i recitatorskog maratona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari