Pretnje roditelja nepromišljene

Forum beogradskih gimnazija podržava racionalizaciju mreže škola

Ostavite komentar


  1. Ma da, sve je jasno. Osim o čemu taj nekakav Forum (a čiji je i ko im je omiljeni Vođa, nema mnogo s(d)umnje) uopšte i priča. Da su dali makar jednu cifru kojom bi potkrepili svoj kategoričan stav, pa ajde. Ovako, koliko vidim neko je 8ko?) oduzeo zgradu jednoj školi (verovatno je vkonačno vraćena vlasnicima u procesu retitucije) pa zbog toga, umesto država da plati novu zgradu (a već deceniju znaju šta sve i koliko će da se vraća kroz restituciju, pa se ne može reći da su "zatečeni") genijalno rešenje da se osnovci iz dve škole sabiju u jednu. A nigde ni reči o tome koliko ih je u jednoj školi, koliki je kapacitet te škole, te koliko će ih biti po odeljenju i po procentualnom kapacitetu nove škole kada ih presele iz dve zgrade u jednu.

  2. Ovde je nepromišljena samo prosvetna vlast. Odakle im ideja da iz srca stambenog bloka sklanjaju osnovnu školu, koja je tu, planski, pametno i humano, postavljena još pre 50 godina. Biće da je nečiji interes u pitanju?

  3. "Zbog toga se FBG odlučno protivi ovoj vrsti protesta koji, verujemo u neznanju i nenamerno, sprovode pojedinci kojima legitimnost ne predstavlja obavezu i koji smatraju da se, u primeni svake odredbe zakona, u svakom momentu i u svakoj školi moraju pitati roditelji učenika – kažu u ovom sindikatu.

    Jeste, da! Najbolje je da Forum beogradskih gimnazija preda roditeljima listu u kojoj će specifikovati koje su to "odredbe zakona, tenutci i škole" o kojima i u kojma roditelji treba da se pitaju. Ili možda je još bolje i kraće da predaju spisak slučajeva u kojima po njihovom mišljenju roditelji uopšte ne treba da se pitaju oko primene zakona u školama. Jer očigledno je da jedini slučaj koji njih ovde interesuje je da li će OŠ Stari grad biti ukinuta i u njenu zgradu biti useljena Sportska gimnazija. Šta više, po njima verovatno ovde ne treba da se pita ni zakon, jer jedino im je stalo da "udome" jednu od svojih članica, Sportsku gimnaziju. Ko šiša zakon, bitno je samo da Forum beogradskih gimnazija bude veći i jači, i da skupi više novca od sindikalne članarine u svoju kasu. ““Oće ljudi da "ubiju dve muve jednim udarcem"; da "rasterete budžet države" i istovremeno napune budžet od svog Foruma. Pa ko može da bude protiv toga? Mogu da budu protiv jedino "pojedinci" koji se zovu "roditelji učenika na Dorćolu i na Novom Beogradu".

    OK, budući gimnazijalci, od sada da znate; kad upišete gimnaziju nemoj slučajno da ste rekli roditeljima da treba da idu na Roditeljski sastanak. To se u gimnazijama od sada zove Sastanak pojedinaca, ili Pojedinčani sastanak. (Mada nisam siguran da ovo drugo je gramatički ispravno, jer mi program za pisanje komentara podvukao ovo crvenom crtom) Da, i da ne zaboravim, u svrhu navikavanja, budući gimnazijalci treba odmah da prestanu roditelje da zovu tata i mama, i umesto toga da počnu da ih oslovljavaju sa "muški pojedinac" i "ženski pojedinac". Ima tu još tehničkih detalja o kojima treba da povede računa više država, nego budući i sadašnji gimnazijalci. Naime, trebalo bi štampati nove dnevnike koji bi se koristili isključivo u gimnazijama, i gde bi pored imena učenika, umesto uobičajene stavke "ime roditelja" bila odštampana stavka "ime pojedinca". 🙂

  4. Evo, upravo sam primio "protestnu notu" od Foruma beogradskih gimnazija na moj prethodni komentar, i pošto mi se čini da njihove primedbe su sasvim umesne, mislim da bi bilo dobro objaviti i ovo. Oni kažu da moj prethodni komentar je pun netačnosti i pravopisnih grešaka, što je u stvari povezano jedno sa drugim. Na primer, netačno je da oni se zalažu da naziv "Roditeljski sastanak" promeni se u naziv "Sastanak pojedinaca" ili "Pojedinčani sastanak", kako sam ja naveo u prethodnom postu. Oni tvrde da gramatički i pravopisno je korektnije da se to zove "Pojedinački sastanak". Zatim, oni kažu da nije tačno da oni se zalažu da gimnazijalci oslovljavaju njihove roditelje sa "muški pojedinac" i "ženski pojedinac". "Bilo bi kraće i više u duhu srpskog jezika da gimnazijalci nazivaju tatu ““pojedinac““, a mamu da nazivaju ““pojedinka““, tvrde "lingvisti" iz FBG.
    Dakle, kao što već rekoh, sasvim umesne primedbe, zar ne?:-)

  5. "- Forum beogradskih gimnazija se godinama bori i za racionalizaciju mreže škola."————————————————————————————————————————— Dabome, tako i treba! A sad su počeli da se bore i za "otimalizaciju" [mreže] škola. Evo opet, pa šta je bre ovo ljudi! Opet mi podvukao crvenom crtom, mislim program za komentare mi podvukao reč. Čekaj da vidim, kako se bre ovo piše: optimeza…, optalimi…, omlatimi…, omitilizacija.
    Nije, ne vredi, ne umem ja ovo. Nema veze, ostaviću opet ovima iz FBG da to koriguju.

  6. Tuznog li Foruma , vredjati roditelje – sramota .Ovi sto pisu ovakva saopstenja su verovatno zavrsili neku vecernju skolu…Jad I beda …trebalo je da objave i ostatak saopstenja, ili je bilo isuvise prosto I sramotno…

Ostavite komentar


Beograd

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelena Glušac, novinarka

Danas je važnije nego ikada braniti slobodu govora i kritičke misli. Zato čitam Danas.