U Galeriji Turističko-informativnog centra u Knez Mihailovoj, juče je otvorena izložba i promovisano novo izdanje Turističke organizacije Beograda „Šetnja kroz antički Singidunum“. To je priča o Beogradu i njegovim stanovnicima iz vremena rimske imperije. Izložba predstavlja prikaz, umetničku inspiraciju ali i istorijske dokumente koji čine ovu šetnju još jednom atrakcijom Beograda.


Otvarajući izložbu državni sekretar za turizam, Goran Petković izjavio je da je ovo dobra prilika da Beograđani i njihovi gosti bolje upoznaju srpsku prestonicu, kroz ostatke rimske istorije koji se i danas mogu videti širom grada. Priča o antičkom Singidunum doprineće razvoju turizma u Beogradu i privući turiste iz regiona i sveta.

– Često prolazimo pored ostataka antičkog doba i rimskih spomenika, a da za to možda i ne znamo. Kroz ovu izložbu autorka Vesna Aleksić, napravila je sjajan presek tog vremena. Mnogo polažemo na puteve kulture, posebno na put rimskih careva i to je odlično promotivno sredstvo koje pomaže da se promeni imidž zemlje. Pokazujemo da smo odrasli uz rimsku tradiciju, da smo mnogo od nje i prisvojili i da mnogo toga interesantnog od nje možemo i da pokažemo. Ljudi ne očekuju da vide ostatke rimskog carstva u Beogradu, pa se mnogi iznenade kad recimo dođu na Arheološki fakultet i shvate da u podrumu ovog fakulteta već mogu da izađu na lokalitet. Takvih primera je mnogo u Beogradu. Ova izložba i turistička tura biće sjajan način da se sa tim upoznamo – izjavio je Petković.

Direktorka Turističke organizacije Beograda Jasna Dimitrijević podsetila je da svake nedelje od 11 sati sa Trga Republike kreće šetajuća tura kroz antički Singidunum, koju vode licencirani turistički vodiči. Tura traje dva sata i ide preko Studentskog trga, Beogradske tvrđave, Kosančićevog venca i završava se u Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda. Cena obilaska je 200 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari