Profesorska kolonija u Beogradu utvrđena za prostorno kulturno-istorijsku celinu

Ostavite komentar


  1. Da li to znači da će srušiti ono što je Ivan Tasovac nelegalno dograđivao?

    1. Sta je Tasovac nelegalno gradio?
      Okrecio fasadu i promenio ploce u dvoristu?
      Kako nasedate na najgnusniju propagandu!

  2. Filoloski fakultet u Beogradu je 2004.godine objavio rad Bogdana Lj.Popovica , nadnaslov SECANJA I SVEDOCENJA , naslov Nastanak Profesorske kolonije u Beogradu i njeni stanovnici.
    Rad Bogdana Lju.Popovica sadrzi istorijat nastanka Profesorske kolonije, biografije profesora, osnivaca ali i MAPU ciji je autor dr Ranko Trbojevic redovni profesor Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.Na mapi pod naslovom Jezgro Profesorske kolonije sagradjeno u vremenu od 1926 – 1928.godine, precizno su ucrtane sve kuce koje su u to vreme izgradjene zahvaljujuci kreditima dobijenim od Hipotekarne banke.
    Pitanje je: Sta je cilj utvrdjivanje nekih novih granica neke „nove“ Profesorske kolonije, verovatno novac i cene stanova koje je neko vec planirao.

    1. Cene ‘stanova’?
      To su privatne kuce – tu nema nikakvih stanova – osim gde je drzava na silu ljudima u njihove rodjene kuce ubacivala komunjare i vestacki pravila stanove!
      Tako da je steta vec napravljena – ima par zgrada sa stanovima, ali to nije zivot u Koloniji, pa ni cena ne moze da raste…

  3. Vesiću, šta čekaš. Vreme je da se zabode prva lopata.i da se umesto postoječe napravi još viša i profesorskija kolonija.

  4. Super, hoće li opština sad malo da pomogne da sredimo propale fasade i ograde?

    Pre par godina sam morao raznu papirologiju da jurim da zamenim dotrajao i polomljen (hvala kablovski operateri) crep na krovu.
    Fasada nam se raspada, a kada pomislim na našu administrativnu mašineriju, dođe mi da je miniram a ne da je popravljam.

Ostavite komentar


Beograd

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Gordana Bjeletić, novinarka

Dnevni list Danas su jedine profesionalne novine u Srbiji.