Radojičić: Cilj je da za pet-šest godina svi autobusi u Beogradu budu promenjeni 1Foto: Miroslav Dragojević (Arhiva)

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je danas da je cilj da u narednih pet do šest godina budu promenjeni svi autobusi javnog prevoza u gradu i da bi novi, kojih je prema njegovim rečima planirano oko 500, trebalo da budu ekološki prihvatljivi.

Kako je preneo portal Beoinfo, gradonačelnik je tokom obilaska saobraćajnog pogona „Kosmaj“ istakao da je veliki broj autobusa Gradskog saobraćajnog preduzeća (GSP) „Beograd“ već zamenjen i podsetio da se do proleća očekuje isporuka još oko 100 ranije kupljenih vozila na gas.

„Nabavkama novih vozila smo izbacili iz upotrebe autobuse sa ‘euro2’ motorima, a cilj je da motori ‘euro 2’, ‘euro3’ i ‘euro 4’ više ne budu na našim ulicama“, rekao je Radojičić.

Dodao je da se u narednih pet godina planirana nabavka još 500 ekoloških autobusa, svake godine po 100 autobusa, kao i da je novih 10 električnih solo autobusa sa opremom za punjenje već isporučeno Beogradu, čime će ih ukupno biti 15 u glavnom gradu.

„Jedna linija (električnih autobusa) će ići od Beograda na vodi preko Slavije do Kalemegdana, Ulicom Tadeuša Кošćuška do Sportskog centra ‘Milan Gale Muškatirović’. Ovim novim električnim autobusima biće zamenjena vozila koja trenutno saobraćaju na liniji broj 22A. Druga linija će saobraćati od Vukovog spomenika do Belvila i na taj način dajemo doprinos unapređenju životne sredine“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, na ulicama Beograda svakog dana saobraća oko 880 vozila GSP-a, kao i blizu 500 vozila privatnih partnera.

Radojičić je naglasio da svuda u svetu postoji manjak u odnosu na potreban broj vozača, a da ih u GSP-u ima nešto manje od 3.000.

„To otprilike i jeste broj koji je potreban, na granici smo. Ljudi koji upravljaju ovim preduzećem vode računa o tome i trude se da održe taj broj. U GSP-u nema vozača starijih od 65 godina, prosečna starost je oko 45 godina, tako da i sa te strane vodimo računa o bezbednosti“, rekao je gradonačelnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari