Radojičić: Kovid propusnice bolje rešenje 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je danas da je u Beogradu prvom dozom vakcine protiv korona virusa vakcinisano 59 odsto građana, a skoro 57 odsto drugom dozom, prenosi Beoinfo.

On je, gostujući na Radio televiziji Srbije, istakao da nemamo mnogo izbora, jer je jedna mogućnost da se zarazimo i da imamo laku ili tešku kliničku sliku, a druga varijanta je da se vakcinišemo.

Gradonačelnik je dodao da imamo dva moguća scenarija – prvi je obavezna vakcinaciju za sve ili za određene ciljne grupe, a drugi uvođenje kovid propusnica.

„Mislim da su kovid propusnice bolje rešenje u ovom trenutku, jer ćemo na taj način i one ljude koji nisu vakcinisani zaštiti tako što neće ulaziti u prostore gde postoji rizik od zaražavanja, čime će se smanjiti cirkulacija virusa u populaciji. Generalno, kao društvo tražimo najracionalnije rešenje, a ja verujem da će kovid propusnice biti uvedene“, istakao je gradonačelnik.

Radojičić je rekao da ga podaci o zaražavanju dece brinu i kao gradonačelnika, i roditelja, ali i dečjeg hirurga.

„Apsolutno je važno da se vakcinišemo, jer je to jedino rešenje da se izađe iz ove situacije. Kliničke slike kod dece su sada mnogo teže nego u prethodnom periodu“, naveo je Radojičić.

Kada je reč o vakcinaciji, on je istakao da nije rešenje u prinudi, već da svi treba da budemo svesni potrebe da se vakcinišemo i tako postignemo potreban procenat koji su postigle neke razvijene zemlje.

„Prema podacima koje imam, poslednjih dana se broj pozitivnih i hospitalizovanih održava konstantnim. Nadam se da će u narednom periodu broj zaraženih početi da opada i da će se na taj način završiti ovaj poslednji talas“, naglasio je Radojičić.