Radojičić: Pošumljeno oko 16 odsto Beograda, cilj 25 procenata 1Zoran Radojičić Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je danas da je trenutno pošumljeno oko 16 procenata teritorije grada, a da je cilj da se pošumljenost poveća na 25 odsto.

Kako je preneo Beoinfo, Radojičić je na otvaranju Evropskog foruma urbanog šumarstva u Beogradu rekao da površina pod šumama trenutno iznosi oko 13.000 hektara i da je većina beogradskih šuma dostigla fiziološku zrelost, odnosno da je neophodno da one budu podmlađene.

Naglasio je da grad u budućnosti planira da investira 5,2 milijarde evra u projekte kojima će dostići evropske standarde „zelenih gradova“.

„Postoje 44 zaštićena prirodna područja na teritoriji Beograda, a nastojimo da povećamo i broj mesta predviejenih za rekreaciju, sport i eko-turizam“, kazao je on.

Predstavnik Evropskog foruma urbanog šumarstva Klajv Dejvis kazao je da je impresioniran svime što je video od kada je došao u Beograd.

„Povećanje procenata teritorije pod šumama sa 16 na 25 odsto, o kojem je govorio gradonačelnik Radojičić, zaista je veliko i želim vam puno sreće na tom ‘putovanju’. To je veoma ambiciozan projekat koji će stanovnicima Beograda obezbediti ‘zeleniji’ i održiviji grad, svakako prijatniji za život“, ocenio je Dejvis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari