"Radojičić imao najlepši posao na svetu - privilegije bez obaveze i odgovornosti": Sagovornici Danasa o mandatu odlazećeg gradonačelnika Beograda 1Foto: Beoinfo

U susret trenutku u kojem će biti izabran novi gradonačelnik Beograda iz redova Srpske napredne stranke, odnosno gotovo izvesnom stupanju na dužnost Aleksandra Šapića, sagovornici Danasa osvrnuli su se na četvorogodišnji mandat odlazećeg prvog čoveka Beograda – Zorana Radojičića.

Ognjen Radonjić, profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu, ocenjuje za Danas da je mandat Radojičića kao Potemkinovo selo „u šta se Beograd pretvorio počevši od nedostajuće infrastrukture – navodna digitalizacija bez kanalizacije u mnogim delovima grada, saobraćajnog kolapsa, bezdušnog rušenja i izgradnje zgrada na svakoj mogućoj parceli, javnih radova koji se slikovito mogu opisati kroz prevrtanje kocki na Trgu Republike i postavljanje megalomanskog spomenika na Savskom trgu čija je cena i dalje tajna i đubreta i zagađenja u kojem se gušimo – do rugla Beograda na vodi nastalog kroz otimanje javnog prostora i nezakonito rušenje u Savamali kroz koji treba da prođe jedna linija fantomskog metroa uz usputno ugrožavanje beogradskih vodoizvorišta“.

"Radojičić imao najlepši posao na svetu - privilegije bez obaveze i odgovornosti": Sagovornici Danasa o mandatu odlazećeg gradonačelnika Beograda 2
Ognjen Radonjić

– Kao što se Beograd može uporediti sa Potemkinovim selima, tako je i njegovo upravljanje Beogradom bilo fasadno. U pozadini su interesi krupnog kapitala i kriminala koji će nastaviti da caruju obzirom na aktivnosti opozicije tokom i nakon izbora – njima spoljni neprijatelj ne treba, dovoljni su sami sebi – zaključuje Radonjić.

Biljana Stojković, profesorka Univerziteta u Beogradu i osnivačica Skupštine slobodne Srbije, napominje za Danas da je Zoran Radojičić očigledno imao najlepši posao na svetu – nešto sam, imam privilegije, ali nemam nikakvu obavezu i odgovornost.

"Radojičić imao najlepši posao na svetu - privilegije bez obaveze i odgovornosti": Sagovornici Danasa o mandatu odlazećeg gradonačelnika Beograda 3
foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

– Možda je sve to bilo zgodno za doktora Radojčića, mada je načelno potresna situacija za čoveka od karijere. Srozati se na taj način je tužno, ali potpuno očekivano od ljudi koji pristaju da se igraju sa Vučićem – kaže naša sagovornica.

Srđan Milivojević iz Demokratske stranke napominje da je siguran da ni Zoran Radojičić ne zna da je bio gradonačelnik Beograda.

– Tako da će ga verovatno iznenaditi vest u novinama da je smenjen sa te pozicije. A za vreme dok je trebalo da obavla taj posao u Beogradu vašar je pobedio pozorište, turbo folk je nadglasao rock, „pisci“ Lukas, Vesić i Legija su tiražima nadmasili Andrića, Pekića i Nušića, prostakluk i rušilacki nagon najgorih primitivaca su trajno oskrnavili Beograd a Duška Radovića nema da sumira rezultat i pozvoni na uzbunu – kaže Srđan Milivojević.

"Radojičić imao najlepši posao na svetu - privilegije bez obaveze i odgovornosti": Sagovornici Danasa o mandatu odlazećeg gradonačelnika Beograda 4
foto FoNet Milica Vučković

Dobrica Veselinović iz Ne davimo Beograd smatra da je mandat doktora Zorana Radojičića protekao je u „stealth“ modu tj. njegovoj nevidljivosti i radu u senci zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, koji je defakto vodio grad u prethodnom periodu.

"Radojičić imao najlepši posao na svetu - privilegije bez obaveze i odgovornosti": Sagovornici Danasa o mandatu odlazećeg gradonačelnika Beograda 5
foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

– Mislim da je takav princip rada loš i po dostojanstvo Skupštine grada koja ga je izabrala, po instituciju gradonačelnika, ali i po ugled gospodina Radojičića koji je unizio svoju karijeru doktora time što je pristao da učestvuje u takvom igrokazu Srpske napredne stranke – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari