SNS danas ili sutra odlučuje o kandidatu za gradonačelnika Beograda: Za izbor Šapića obezbeđena većina 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Srpska napredna stranka danas ili sutra obelodaniće ko je kandidat naprednjaka za gradonačelnika Beograda. Gotovo je sigurno da će Aleksandar Šapić, potpredsednik SNS biti prvi čovek Beograda do narednih izbora, kao i da je za njegov izbor obezbeđena većina odbornika u Skuštini Beograda.

“ O nekom drugom imenu, kao kandidatu za gradonačelnika nije se ni razgovaralo. Šapić je naš kandidat od trenutka kada je izabran za nosioca gradske liste SNS. I ne samo da će biti kandidat, već će biti izabran na fukciju gradonačelnika, obzirom da koalicija SNS-SPS ima većinu”, kažu u SNS, ne želeći da tačno preciziraju kada će naprednjaci izaći sa kandidatom za gradonačelnika.

Napominju da sve zavisi od toga kada će predsednik Srbije i SNS imati vremena za donošenje te odluke. To može biti danas, ili sutra. Uostalom njegova reč je poslednja“, kažu u SNS i dodaju da sednica Glavnog odbora naprednjaka za sada nije zakazana, kao ni Predsedništvo.

Na pitanje da li će Šapiću odgovarati da bude “oročeni gradonačenik“, naš izvor iz SNS odgovara da on i nema mnogo mogućnosti da bira i da je sve po principu “uzmi ili ostavi”.

Aleksandar Šapić, potpredsednik Srpske napredne stranke tvrdi za Danas da se njegov stav o funkciji gradonačelnika Beograda nije promenio od izbora do danas.

Da podsetimo uoči izbora Šapić je tvrdio da ne samo da je nepisano pravilo da nosilac liste na izborima bude gradonačelnik nakon njih, već je to fer prema ljudima od kojih tražite poverenje, jer oni kada izađu na izbore vide ime liste i samo ime onoga ko je prvi na listi.

“Ja sam ozbiljan čovek, bez obzira što neki očigledno to tako ne doživljavaju. Ozbiljni ljudi ne ponavljaju šesnaest puta isti stav, samo zato što mediji, ili pojedinci na tu temu spekulišu”, kaže za Danas Šapić.

On napominje i da je lično o tome više puta govorio.

“Naročito od onog momenta kad je odlučeno da ću biti prvi na listi za gradske izbore. Jasno sam rekao šta sam imao. A pošto se moj stav nije promenio, mislim da nema razloga da se ponavljam, bez obzira na raznorazne medijske spekulacije koje su vezane za moje ime i tu poziciju već mesecima. I predsednik naše stranke je više puta izneo identičan stav proteklih meseci, tako da zaista, uz svo poštovanje, nemam potrebu da po, ne znam, koji put isto govorim i da se ponavljam”, napominje Šapić za naš list.

Neposredno pre izbora 3. aprila potpredsednik SNS, Aleksandar Šapić, govoreći o kandidatiri za gradonačelnika Beograda naveo je da bi, u slučaju pobede na izborima, neko drugo rešenje na funkciji gradonačelnika bilo nefer prema ljudima od kojih je traženo poverenje.

– Ne samo da je nepisano pravilo da nosilac liste na izborima bude gradonačelnik nakon njih, već je to fer prema ljudima od kojih tražite poverenje, jer oni kada izađu na izbore vide ime liste i samo ime onoga ko je prvi na listi. Mislim da bi bilo izuzetno nekorektno i nefer, i mi to sigurno nećemo raditi, da izlazite sa jednim imenom, a da posle toga dajete drugo ime, da neko preuzima odgovornost i daje obećanja, a da se posle toga pojavi neko drugi- tvrdio je Šapić.

Na pitanje da li mu možda smeta što će njegova funkcija biti oročena, jer se uveliko govori da će nova Skupština Beograda imati oročeno trajanje do novih gradskih izbora, za koje je saglasnost dao i predsednik SNS i predsednik države, Aleksandar Vučić, Šapić odgovara da ne zna šta” znači termin oročeni, ali da nije ni važno”.

Možda Vučić i nije upotrebio izraz “oročeni”, ali je, nakon sastanka sa Draganom Đilasom rekao da će se na prevremene izbore ići ukoliko najveća opoziciona lista “Ujedinjeni za pobedu Beograda” to bude želela. A termin održavanja tih izbora mogao bi da bude mart, ali da treba prvo konstituisati gradski parlament i izabrati gradonačelnika.

On je ponovio da je kandidat SNS za gradonačelnika Aleksandar Šapić .

“Videćemo kako će se pokazati. Verujem da će se pokazati kao energičan i ambiciozan. Ali to ćemo videti – naveo je Vučić.

O imenu budućeg gradonačelnika, aktuelni zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić nije želeo da spekuliše , već je zamolio za strpljenje, uz opasku da će ime biti poznato danas ili sutra. Rekao je da je član SNS i da će podržati svaku odluku stranke, te ukazao da se to kod njega nikada ne dovodi u pitanje.

Dodao je i da će, kada budu konstituisana Skupština Srbije, SNS odrediti svoje predstavnika i u republičkim organima.

„Sačekajmo da SNS zvanično objavi ko su naši kandidati prvo u Beogradu, a posle u Republici“, rekao je Vesić. Upitan da li bi voleo da bude gradonačelnik Beograda, Vesić je odgovorio „da to nije pitanje da li volite ili ne volite nešto“.

„To je, kada se nalazite u politici kao i kada se vi nalazite u readakciji i ne odlučujete o svakoj temi koju bi želeli da radite već vam urednici kažu…a nekad ujutru i ne znate šta ćete da radite“, rekao je on.

Upitan da li će na narednoj sednici gradske skupštini, vlast imati većinu od 57 odbornika, Vesić je odgovorio da će to novinari sami da vide.
„Da biste konstituisali vlast u Beogradu dovoljno je 56 odbornika, a u vreme Borisa Tadića, jedna vlada Srbije, je ako se ne varam izgurala mandat sa 126 poslanika“, rekao je Vesić i dodao da ne vidi razlog za nove izbore u Beogradu jer su, kako je ocenio, građani glasali za stranke koje su potom dobijale odborničke mandate.

Podsetio je da je predsednik Srbije i SNS Aleksandra Vučić rekao da će novih izbora u Beogradu biti ako ih opozicija bude tražila, te uputio novinare da opoziciju pitaju da li ih želi.

Dodao je da se SNS ne boji izbora ali da misli da ih neki iz opozicije ne žele, jer na novim ne bi nikada dobili onoliko glasova koliko su dobili na nedavnim.

Aleksandar Mirković, predsednik odborničke grupe „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ u Skupštini Beograda potvrdio je za N1 da će kandidat za gradonačelnika Beograda biti poznat za 48 sati.

Odbornici imaju rok od 30 dana da izaberu gradonačelnika od dana konstituisanja gradske skupštine. Gradonačelnik se bira iz redova odbornika čiji su mandati verifikovani. Skupština Grada ima 110 odbornika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari