Demostat: Vučić ispunjava i obećanje Šapiću i dogovor sa Đilasom 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i SNS, se drži formalnog obećanja Draganu Đilasu da će na proleće 2023. godine biti novih gradskih izbora, i ličnog obećanja Aleksandru Šapiću, da će biti gradonačelnik prestonice pa makar to trajalo i godinu dana.

Ovako u Demostatu ocenjuju tok današnje osnivačke Skupštine Beograda i ukazuju da događaj daju za pravo proceni koju su prvi objavili posle aprilskih izbora, a to je da će nova vlast u Beogradu biti vremenski oročena.

Ne treba isključiti mogućnost da gradonačelnika podrži i više od 57 odbornika koliko zajedno imaju SNS, SPS i samostalni odbornik Vuk Stanić (izabran sa liste DSS-POKS Vojislava Mihailovića) u Skupštini Beograda (broji 110 odborničkih mesta).

Njihovim glasovima izabran je za predsednika Skupštine Nikola Nikodijević koji je i u prethodnom mandatu bio na ovoj funkciji.

U Demostatu očekuju da će slično izgledati i nova većina na nivou Repbulike, a to znači da će je činiti SNS, SPS i još po neki „otpadnik“.

Nova javno oročena gradska vlast i potencijalni gradonačelnik Šapić neće imati mnogo prostora za rast popularnosti, naprotiv.

Biće izloženi sa jedne strane nastupajućem pogoršanju ekonomske situacije, kakva se očekuje u ovom delu sveta (inflacija, smanjene investicije, rupe u budžetu).

Sa druge strane, Šapić neće moći da računa na storpocentnu podršku Vučića i SNS, kakvu je uspevao da obezbedi sebi Goran Vesić u mandatu zamenika gradonačelnika.

Šansa za rast rejtinga opozicije ukazaće se sa početkom nove školske godine i grejne sezone.

Usled ovog i drugih razloga, najjačem opozicionom bloku sa aprilskih izbora – Ujedinjeni (SSP Dragana Đilasa, NS Vuka Jeremića, DS Zorana Lutovca i manji partneri), i ne odgovara da u ovom momentu budu održani novi beogradski izbori, zaključuju u Demostatu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari