Radovi nelegalni, ali odgovornih nema 1

Nadogradnja stana u novoj zgradi u Tetovskoj ulici na Lekinom brdu, bez dokumentacije i neophodnih dozvola, pa čak i bez saglasnosti ikoga od komšija, razljutila je stanare ove zgrade, posebno zato što se vlasniku i odgovornom ne može ući u trag.

Zgrada u Tetovskoj ulici 49 na opštini Voždovac, nedavno je izgrađena i još uvek u fazi useljavanja, a prvi stanari već su naišli na probleme. Iako zgrada dostiže maksimalnu spratnost koja je na ovom području dozvoljena, jedan od komšija odlučio je da, prostor koji je već od tavanskog prostora pretvoren u stan, sada još i dodatno proširi.

Za žitelje zgrade ovo je, osim neprijatnosti zbog bučnih građevinskih radova, izmena na objektu u odnosu na viđeno stanje u kome su kupili svoje nekretnine i potencijalnog narušavanja statike i bezbednosti, problem i zato što ne mogu da utvrde ko je vlasnik stana i kome da se žale.

Zbog toga su se obratili nadležnoj inspekcijskoj službi opštine Voždovac koja, i na njihovo iznenađenje, jeste izašla na teren, odradila svoj posao kako procedura nalaže i ostavila rešenje o rušenju. Ali na ime nepoznatog lica.

Vlasnik je za sada nepoznat jer se, kako stanari kažu, on u zgradi još nije pojavljivao, barem ne da ga je iko video. Oni su uspeli da razgovaraju samo sa preduzimačem koji sprovodi radove, a u zvaničnim dokumentima i bazi katastra nepokretnosti kao vlasnik ovog stana još uvek se vodi firma koja je izgradila zgradu. Investitori su, pak, tvrdili da su stan prodali te da nemaju nikakve veze sa tim ko se u njemu pojavljuje. Ono što je još zanimljivo je da se u katastru, uz kvadraturu stana, pa i cele zgrade, pojavljuje beleška koja glasi “površina je približna i u postupku je usaglašvanja”. Ipak, ovakva vrsta usaglašavanja ne bi smela da otvara prostor za dupliranje površine. Jedini podatak koji bi dao naznaku o vlasniku, komšije imaju na osnovu imena na poštanskom sandučetu – uz pomenuti stan broj 11, stoji prezime “Mijović”, međutim za inspekciju to nije bio dovoljno pouzdan podatak te su zvanične beleške ipak naslovili na “nepoznato lice”. A ove beleške ostale su “zakačene” za vrata stana. To znači da se ne zna koga inspekcija zapravo tereti za rušenje, odnosno ko snosi odgovornost i troškove nelegalnih radova, pa je neizvesno kako će nepoznatog vlasnika privoleti da objekat zaista i vrati u provobitno stanje, kako je naloženo.

Po proceduri, naime, opštinska inspekcija izlazi na teren, konstatuje da se izvode radovi za koje nisu izdate neophodne dozvole, da se pri radovima odstupa od postojećih, dozvoljenih gabarita objekta, te nalaže obustavu daljih radova. Uz to, inspekcija propisuje da vlasnik mora da vrati objekat u prvobitno stanje, u suprotnom to će uraditi nadležne službe o njegovom trošku. Predmet se dalje prosleđuje službi za izvršenje, pa od njihove ažurnosti zavisi da li će do rušenja zaista i doći.

U ovakvim slučajevima, u praksi, do rušenja retko dolazi, posebno kada je nejasno ko je odgovoran za nelegalne radove. Nadležne službe u takvim situacijama gotovo nikada ne pronađu i privole vlasnika da postupi po zakonu, a još je komplikovanije naplatiti od njega troškove ako opština reši da sama sprovede rušenje.

Stanari Tetovske ulice, ipak se nadaju da će oni biit jedan od svetlih primera kako državna uprava i nadležni organi mogu efikasno da sprovedu postojeće zakone.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari