RERI i Ministarstvo prostora: Izmene PGR-a Beograda da se vrate na početak 1Foto: Reri

Usled velikog broja nepravilnosti koje prate izradu Nacrta izmena i dopuna Plana generalne regulacije Beograda, Ministarstvo prostora i RERI traže od Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove da obustavi dalje usvajanje ovog plana i postupak vrati na početak.

„Ovo je izuzetno važan planski dokument za prostorni razvoj glavnog grada i, posledično, zakvalitet života njegovih građana“, navodi se u saopštenju.

Na javnoj sednici održanoj 1. februara, kako tvrde, mnogi građani uputili su razne primedbe na Nacrt izmena i dopuna PGR-a. Pristiglo je više od 900 primedbi građana.

„RERI i Ministarstvo prostora dostavili su primedbe i obrazložili zašto je ovaj nacrt PGR-a nezakonit i štetan za grad Beograd. Zbog toga smo na kraju javne sednice, podneli zahtev Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda da obustavi dalje usvajanje ovog plana i postupak vrati na početak, kako bi se sve nezakonitosti i neregularnosti otklonile, a javnosti bilo omogućeno da na delotvoran način učestvuje u izradi ovog važnog dokumenta“, ističu u saopštenju.

Kao četiri ključne primedbe zbog kojih traže da se potpuno obustavi usvajanje ovog dokumenta navode da je učešće građana namerno ograničeno, da nije poštovana zakonska obaveza održavanja javne rasprave povodom Izveštaja o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu, da je zapostavljena hijerarhija urbanističkih dokumenata i da postoji nezakonita izrada plana po fazama i etapama.

„Zbog svega navedenog, i još mnogo u ovom saopštenju nepomenutog, RERI i Ministarstvo prostora su uputili Zahtev da se proces izrade i usvajanja izmena PGR-a obustavi dok se isti ne uskladi sa Zakonom i Ustavom, i dok se ne stvore uslovi da se široj javnosti na razumljiv način predoče ciljevi koji su u skladu sa javnim interesom našeg grada i države“, zaključuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari