"Sledeći protest treba da vodi do hale Pionir" 1Foto: Starsport

Predlažem da jedna subotnja protestna šetnja krene ili se završi kod „hale Pionir“ i barem simbolično ukaže na katastrofalne rizike od radova koje beogradska vlast planira da izvede u ovoj sportskoj dvorani, ističe arhitekta Dragoljub Bakić nakon reakcija javnosti na vest da će biti izmenjena hala koju su projektovali Bakić i njegova supruga Liljana i dobili značajna priznanja za to.

Halom „Aleksandar Nikolić“, poznatijom kao „Pionir“ na beogradskom naselju Palilula, upravlja sportski centar „Tašmajdan“, koji je sproveo tender za proširenje kapaciteta ove dvorane, zaključivši ugovor sa grupom izvođača 10. maja ove godine.

Nakon te vesti, oglasio se i Dragoljub Bakić koji je sa suprugom LJiljanom projektovao halu otvorenu davne 1973. godine, delo zbog koga je LJiljana kasnije uvrštena i među 100 najboljih žena arhitekata Evrope od 1918. do 2018. godine.

On je upozorio da ideja da se kapacitet posetilaca poveća sa 5.000 ljudi na 8.000 ljudi, odnosno proširi za čak 3.000 mesta, nije ostvariva, nije dobro promišljena, jer u tom slučaju hala neće moći da se prazni brzinom koja je propisana, a bezbednost svih u njih biće ozbiljno ugrožena.

Dok zamenik gradonačelnika Goran Vesić tvrdi da će rekonstrukcija biti rađena da bi dvorana ispunila međunarodne standarde za održavanje takmičenja najvišeg evropskog i svetskog ranga, Bakić odgovara da će tim radovima biti narušeni svetski standardi – za bezbednost.

„Nagib tribina je na granici dozvoljenog, ako se doda još 3.000 mesta, u slučaju opasnosti ta dvorana neće moći da se isprazni za pet minuta kako je propisano svetskim standardima, a nema mogućnosti proširenja izlaza. Osim toga, nisu uzeli u obzir da je to publika koja se kreće, skače, skandira, njima treba više prostora, nije to publika u pozorištu“ podseća Bakić. Ali, mišljenje projektanata ovog zdanja niko od aktuelnih vlastodržaca i donosioca odluka nije uzeo u obzir.

„Naravno da nas niko nije ništa pitao. Iako je to naše delo, iako smo još uvek živi, niko se nije setio da nas pozove i pita za stručno mišljenje. Nisu nam se obratili čak ni posle kritika koje sam davno uputio“, navodi Bakić. On dodaje i da bi imao elemenata da podnese tužbu protiv gradske vlasti ali da ne vidi svrhu od svega toga znajući da bi sudski proces mogao da potraje i nekoliko godina, a rekonstrukcija Pionira biće završena već u septembru ove godine.

– Cirkus koji su napravili po Beogradu, na Trgu republike, od iskustva koja imamo sa Beogradom na vodi, koji kritikujemo već pet godina unazad, samo nam pokazuju da ova vlast nikoga ne sluša, navodi Bakić. On ističe da je pesimista po pitanju toga da se neka od ovih odluka može promeniti, dodajući da je jedini način da građani iskažu nezadovoljstvo – protest, kao i da moraju biti istrajni u tome.

– Nakon svih katastrofalnih projekata koji se sprovode i takve demonstracije sile i moći nad Beogradom, jedino preostaje da se građani bune, da pokažu da neće to trpe, a ovi na vlasti će možda jednog dana i odgovarati za sve to, zaključio je Bakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari