Šta se dešava sa Zemunskom pijacom? 1Foto: Opština Zemun

Zemunska pijaca, jedan od simbola ove beogradske opštine, nedavno je izmeštena, što je probudilo brojna pitanja kod građana.

Kako je nedavno objavljeno na sajtu Opštine Zemun, deo pijace izmešten je zbog radova i ne radi se o trajnom izmeštanju.

„Zemunska pijaca, zbog radova na kanalizacionoj mreži, privremeno je izmeštena u celosti na lokaciju Veliki trg, gde se inače nalazi mobilna pijaca i drvene kućice“, naveli su iz Opštine.

Šta se dešava sa Zemunskom pijacom? 2
Foto: Opština Zemun

Kako su dodali, na prostoru između ulica Zmaj Jovine i Gospodske premeštene su tezge, rashladne vitrine i boksevi.

Parkiralište ”Masarikov trg” je, takođe, privremeno izmeštan na pločnik pijace, sa iscrtanim žutim parking-mestima za potrebe dostavnih vozila, pojasnili su oni.

Šta se dešava sa Zemunskom pijacom? 3
Foto: Opština Zemun

Predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević nedavno je obišao radove na izgradnji ove kanalizacione mreže.

”U naredna tri meseca rešavaćemo komunalne probleme, a koji se odnose na rekonstrukciju kanalizacione mreže. Na Zemunskoj pijaci bilo je dosta vode koja nije imala gde da otekne, pa su plavili lokali i podrumi. Tu su stare dotrajale cevi, tako da je krajnje vreme da i ovaj potez bude rekonstruisan”, rekao je Kovačević.

Šta se dešava sa Zemunskom pijacom? 4
Foto: Vojislav Stojsavljević/Danas

JKP „Beogradske pijace“, takođe, je nedavno saopštilo da je izmeštanje dela pijace usledilo zbog izvođenja radova na kanalizacionoj mreži starog jezgra Zemuna, a da je pri tome izmešteno preko 300 komada pijačne opreme (tezgi, rashladnih vitrina, bokseva).

„Izmeštanjem pijace „Zemun“, JKP „Beogradske pijace“ je omogućilo svim zakupcima da nastave sa radom, a stanovnicima Zemuna i ljubiteljima zemunske pijace da i tokom izvođenja neophodnih radova, nastave kontinuirano da se snabdevaju svežim voćem, povrćem, suhomesnatim i mlečnim proizvodima, ribom, cvećem i dr“, napisali su oni.

Šta se dešava sa Zemunskom pijacom? 5
Foto: Vojislav Stojsavljević/Danas

Reporter Danasa, obišao je Zemunsku pijacu i mesto gde su započeti radovi.

Sve tezge prebačene su na veliki plato sa leve strane kada se dođe iz Gospodske ulice, i pravo ka OŠ Lazar Savatić, sa desne strane sada se nalazi privremeni parking.

Postavlja se pitanje zašto je taj deo pijace sada uklanjan, s obzirom da se tu trenutno ne izvode radovi.

Šta se dešava sa Zemunskom pijacom? 6
Foto: Vojislav Stojsavljević/Danas

Kako se uverio naš reporter, radovi se sprovode sa zadnje strane pijace ka Keju Oslobođenja u dužini od oko 50 metara. Prostor je ograđen zaštitnom ogradom, a delovi podloge su podignuti i iskopano je nekoliko rupa u zemlji.

Šta se dešava sa Zemunskom pijacom? 7
Foto: Vojislav Stojsavljević/Danas

Međutim, iako je radni dan, radnika na gradilištu nije bilo.

Kako smo u razgovoru sa okolnim prodavcima čuli, ni sami nisu sigurni šta se sa pijacom dešava ni do kada će radovi trajati.

Kako je iz Opštine ranije najavljeno, radovi će biti izvođeni u tri faze.

U prvoj fazi će na prostoru parkinga biti skinuta podloga, a zatim će da usledi izgradnja kanalizacije i vraćanje zastora.

U drugoj fazi kanalizacija će se raditi duž oboda pijace, uz ogradu Osnovne škole ”Lazar Savatić” ka Gospodskoj ulici.

Treća faza podrazumeva radove prema Beogradskoj ulici, uz objekte na parkingu, ka Ulici princeze Olivere (Petra Zrinjskog).

Pojašnjeno je i da staro mesto pijace nije pretvoreno u parking trajno, već je to privremeno rešenje dok traju radovi.

„Novoobeležena žuta parking mesta na prostoru gde su se nalazile pijačne tezge samo su privremeno rešenje, dok traju radovi, a namenjena su pre svega za snabdevna vozila koja donose robu za pijačnu prodaju, kao i za vozila stanara koji žive u okolini. Kada se završe radovi parking će se nalaziti gde je bio i do sada na Masarikovom trgu, a Zemunska pijaca će biti uređena po najvišim standardima do kraja leta“, poručili su oni.

Šta se dešava sa Zemunskom pijacom? 11
Foto: Vojislav Stojsavljević/Danas

Kako je najavljeno, Opština Zemun uputiće inicijativu JKP “Gradske pijace“ da se nakon ovih radova unapredi i sam izgled i funkcionalnost ove pijace. Međutim, iz Opštine nismo dobili odgovor na pitanje kako je zamišljeno da se to uradi i da li će to biti realizovano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari