Na Adi Ciganliji danas i sutra održaće se Svetski turnir u ekstremnom sportu, poznatom kao vejkbord. Reč je o atraktivnoj vrsti skijanja na vodi, koje je najsrodnije skijanju na snegu, budući da takmičari savlađuju stazu na specijalnoj žičari dugu 700 metara, na kojoj se nalaze razne sprave za izvođenje akrobatskih poteza.

Na konferenciji za novinare u Turističkoj organizaciji Beograda rečeno je da će u petak i subotu nastupiti oko pedeset takmičara iz celog sveta, od Nemačke do Južne Afrike. Pokrovitelji turnira su Svetska federacija za skijanje na vodi, Ministarstvo prosvete i sporta Srbije, Sekretarijat za sport i omladinu grada, Savez za skijanje na vodi Srbije i Savez „Aqua ski“ iz Beograda, u saradnji sa JP „Ada Ciganlija“.

Menadžer Saveza „Aqua ski“ Davor Todorović rekao je da takmičenje u Beogradu predstavlja jednu etapu Svetskog turnira, na kojoj će učesnici osvajati bodove kako bi na završnoj smotri u Finskoj konkurisali za visok plasman.

– Na žičari postoji pet sprava za izvođenje trikova, u koje spadaju salto, kolut i slično. Svaki takmičar učestvuje u nadmetanju na svoju odgovornost, mada je praksa pokazala da povrede na žičari nisu česte, te da su uglavnom posredi stare povrede koje se obnavljaju prilikom pada ili iskliznuća na stazi – kazao je Todorović.

Takmičari su razvrstani po uzrasnim kategorijama, u muškoj i ženskoj konkurenciji. Ukupan fond nagrada ove godine u Beogradu iznosi 3.500 evra, koji dele osvajači prva tri mesta, osim u kategoriji „open“ za muškarce, gde se nagrađuje pet prvoplasiranih učesnika. Prosečan spust niz stazu žičare traje 58 sekundi, s tim što takmičari imaju pravo na dva kruga, od kojih se boduje onaj uspešniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari