Stojčić: Odluka o zaštiti Krunske ulice za dva meseca 1Foto: Beoinfo

Gradski urbanista Marko Stojčić izjavio je za TV K1 da odluku o zaštiti Krunske ulice očekuje za dva meseca, a naveo je i da Zavod za zaštitu spomenika kulture postoji od 1960. godine i da je od tada do 2017. godine zaštićeno je samo devet kulturno-istorijskih celina.

Stojčić je, povodom otvorenog pisma „Sačuvajmo Krunsku ulicu od nasrtaja investitora“ koje je
upućeno predsedniku, premijerki i ministarki kulture, rekao da se nisu radili elaborati niti su se Ministarstvu kulture i Vladi upućivali predlozi o zaštiti, objavila je TV K1.

“ Od 2017. Zavod je agresivno krenuo u zaštitu i predlaganje novih celina. Krunska ulica još uvek nije zaštićena, ali očekujem da se to desi za dva meseca“, rekao je Stojčić i dodao da je cilj gradskih vlasti da Beograd izgleda što lepše ali da se očuva istorijska građa.

„U Krunskoj ulici sporna su dva objekta, ali ulica izgleda isto kao i pre sto godina. Ništa ne može da se radi i gradi bez odobrenja Zavoda za zaštitu spomenika, ali važno je znati i da ne može postojati zaštićena celina, a da se na njoj ništa ne radi i ne obnavlja“, naglasio je Stojčić.

Dodao je i da se „zna šta se uklapa u ambijentalnu celinu i jasno se definiše šta može da se ruši, šta ne može, a šta može da se gradi“.

„Problemi na terenu nastaju kada investitor ili građanin prekorači građevinsku dozvolu, jer tada objekat ne izgleda po planu. To je jedan vid divlje gradnje“, rekao je Stojčić na K1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari