Grupa od 70 najboljih studenata, pobednika konkursa „Putujemo u Evropu 2012“ krenulo je sinoć vozom u Berlin čime će započeti tronedeljno putovanje po zemljama EU tokom kojeg će, između ostalog, moći da steknu nova znanja i promovišu Srbiju.

Ispraćaj osme grupe na put po Evropi organizovan je u beogradskom Aero klubu, gde su studentima uručene interrejl karte, putno osiguranje, platne kartice Hipo banke sa džeparcem od 200 evra, kao i studentske ISIC kartice. Studenti će nakon Berlina, u kome će boraviti tri dana, a gde će se družiti sa kolegama iz Albanije, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine, samostalno krenuti na put po Evropi.U okviru projekta „Putujemo u Evropu“, koji sprovodi Evropski pokret u Srbiji uz podršku austrijske ambasade, do sada je priliku da upozna zemlje Evrope imalo 1.170 studenata.

Zamenik ambasadora Austrije Volfgang Vagner ocenio je da je projekat „Putujemo u Evropu“ izuzetno značajan, navodeći reči Johana Volfganga fon Getea da se „najbolje obrazovanje stiče kroz putovanja“. Prema Vagnerovim rečima, stvari se menjaju, menja se i Evropa, menja se i Srbija pa putovanje, izmedju ostalog, doprinosi i promeni mentaliteta.

On je, takođe, podsetio da je od putovanja prve grupe, kada je Ambasada Austrije pomogla da se studentima obezbede besplatne vize, došlo do mnogih promena u Srbiji, uveden je bezvizni režim, a zemlja je postala zvanični kandidat za članstvo u EU.

„Projekat je deo mozaika kako bi se Srbija učinila evropskijom i Evropa srpskijom“, kazao je Vagner koji je rekao da je njemu, kada je bio student, slično putovanje pomoglo da doživi lične promene zahvaljujući kojima je postao diplomata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari