Ove godine biće sprovedeno 12 centralnih javnih nabavki po ugledu na evropske gradove, izjavio je gradski menadžer Goran Vesić juče na konferenciji “Ka ekonomičnijim javnim nabavkama u lokalnim samoupravama” u Starom dvoru.


Prema njegovim rečima, prva stvar koja je učinjena bila je transformacija Agencije za javne nabavke sa savetodavnom ulogom u Agenciju za javne nabavke i kontrolu.

– Time je omogućeno da se kontrolišu sve nabavke u preduzećima i drugim javnim licima čiji je osnivač Grad. Prošle godine došlo je do najvećeg pojedinačnog smanjenja i to za 62 odsto u odnosu na druge opštine i gradove u Srbiji, što je posledica štednje i smanjenih subvencija javnim preduzećima. Sa gubitkom u 2013. od 2,8 milijardi dinara, 2014. godina završena je sa dobitkom od 931 milion dinara – objasnio je Vesić i dodao da je prošle godine smanjen i broj pregovaračkih postupaka sa 39 odsto na tri odsto, dok je broj ponuđača po tenderima sa 1,8 porastao na 2,6, čime je povećana konkurentnost, kao i da više firmi uzima učešće u tenderima.

Gradski menadžer je istakao da je utvrđeno da se često javi samo jedan ponuđač, pri čemu nije utvrđeno da li je to posledica neinformisanosti ili što ponuđači smatraju da određeni tender nije za njih.

– Taj problem moguće je prevazići i to uspostavljenom saradnjom sa Privrednom komorom Beograda na osnovu koje će svako javno preduzeće u gradu, pre svega Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju, imati prezentaciju planova javnih nabavki sa članicama komore. Svaki tender biće oglašavan na sajtovima javnih preduzeća što će doprineti većoj zainteresovanosti i konkurentnosti, kao i da će sve kompanije koje izraze želju za učešćem na tenderima moći da dobiju potrebne informacije od komore da je u toku raspisivanje određene nabavke – objasnio je Vesić.

Kada je u pitanju proces javnih nabavki, on je naglasio da Grad ima četiri cilja, među kojima je da se sa manje sredstava zadovolje potrebe Gradske uprave, što se kao primer može navesti nabavka bebi paketa koji su se ranije kupovali, a sada se to radi kroz donacije.

– Na osnovu drugog cilja kojim su utvrđene celishodnosti nabavke, kao mogućnost da se određena nabavka uradi iz resursa samog preduzeća, protekle godine prodato je 263 automobila u vlasništvu Grada, gradskih preduzeća i ustanova, čime je ostvarena ušteda od 108 miliona dinara. Ukinute su i advokatske usluge i pi-ar konsalting usluge, čime je ušteđeno 110 miliona dinara. Treći cilj je ostvarivanje dobrog kvaliteta kod javnih nabavki, za šta se brine Uprava za javne nabavke, dok četvrti cilj predstavlja ekonomičnost odluke naših preduzeća, gde se ne vrši pritisak na vrstu robe koja se nabavlja, ali je neophodno obrazloženje da li se time postiže ekonomski cilj – kazao je Vesić.

Predrag Jovanović, direktor Uprave za javne nabavke istakao je da je jačanje kapaciteta lokalnih samouprava za lokalnu primenu javnih nabavki jedna od ključnih mera u strategiji razvoja javnih nabavki.

Javne nabavke utiču na ekonomiju zemlje

Željko Ožegović, državni sekretar za Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu naglasio je da javne nabavke u velikoj meri utiču na ekonomiju jedne zemlje, odnosno sa 10 do 15 odsto u društvenom proizvodu, od čega 50 odsto pripada lokalnim samoupravama. “Zakon o javnim nabavkama jedan je od ključnih koji je promenio način funkcionisanja administracije i približio Srbiju evropskim standardima, ekonomskoj efikasnosti, planiranju i centralizaciji celog sistema. Ključ za dobru realizaciju je usavršavanje službenika koji rade ovaj posao”, rekao je Ožegović.

Podrška EU

Oskar Benedikt, zamenik šefa delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i Steliana Nedera, zamenica stalne predstavnice Programa Ujedinjenih nacija za razvoj naglasili su značaj procesa javnih nabavki i podržali napore državnih organa kao i dalje kadrovsko usavršavanje koje će dovesti do efikasnije i racionalnije potrošnje budžetskih sredstava tokom sprovođenja procesa javnih nabavki.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari