Lokal Terassa na Malom Kalemegdanu već drugu sezonu Dorćolcima zadaje glavobolje, jer preglasnom muzikom ometa normalan život u okolnim zgradama, a da priča bude interesantnija, podignut je bez građevinske dozvole.

Brojni pokušaji žalbi, prijava, obraćanja gradskim institucijama ili su ostali bez odgovora ili su se završili prebacivanjem nadležnosti.

– Lokal u okviru Kalemegdanske tvrđave radi od prošle godine, petkom i subotom organizuje večeri, to jest noći klupske muzike, a ponekad gostuju i razni DJ-evi. To je diskoteka na otvorenom, iznad zoološkog vrta, 100 metara od spavaćih soba. Iz ovog lokala tortura bukom traje satima, počinje oko 11 sati vatrometom, i završava posle pet ujutru. Ostavlja utisak kao da se na građanima isprobava neko zvučno oružje. Inače, da slika bude kompletna, lokal nema dozvolu za baštu. Ljudi su odustali od zvanja komunalne i redovne policije, jer oni tvrde da nemaju nikakva ovlašćenja za postupanje na licu mesta, jedino mogu da napišu prijavu i vrate se u kancelariju. Sa komunalnom je uvek potrebno ubeđivanje da je zaštita od buke njihova nadležnost. Iako zakonski imaju ovlašćenje da plene instrumente, oni to gotovo da ne čine, osim u lokalima za koje se priča da nemaju zaštitu. Muzika koju puštaju je divljački glasna, oprema verovatno postavljena bez ikakvog elaborata ili neke procene uticaja na ljude koji žive u susedstvu – kaže za Danas jedna od članica udruženja „Beograđani protiv noćne buke“, koje su osnovali kako bi pronašli institucionalno rešenje da se izbore sa ovim problemom.

Prošle godine je, međutim, komunalna inspekcija opštine Stari grad donela pravosnažno rešenje za uklanjanje bašte, s obzirom da je bila postavljena bez dozvole, ali je do toga nije došlo, te je lokal čitave sezone nesmetano radio.

Građani koji žive u blizini Kalemegdanske tvrđave obraćali su se gradskim inspekcijskim službama, Gradskoj upravi, Sekretarijatu za komunalne poslove, za zaštitu životne sredine, JP Beogradska tvrđava.

– Terassa se nalazi u javnom gradskom parku koji pripada svim građanima, a noću je potpuno uzurpiran za privatne potrebe zakupaca i vlasnika tog lokala. Kalemegdan je po nameni zona za odmor i rekreaciju, za koju su propisane najniže vrednosti buke za dan i noć, niže nego u stambenim zonama. Buka tamo ne bi smela da prelazi 40 decibela. Procena profesionalnog akustičara je da u ovom slučaju, na izvoru vrednost dostiže oko 120 decibela. Inače, buka koja prelazi125 decibela je granica koja izaziva bol. Procedura merenja dugo traje, i nismo sigurni da je Sekretarijat za zaštitu životne sredine uopšte izlazio na teren – tvrde u tom Udruženju.

Pitanje je zašto je dozvoljeno da još uvek radi lokal koji je bespravno postavljen, ne poštujući ni propisano vreme ni ograničenja po pitanju glasnosti muzike, i da li ta količina buke i vibracija, osim što ugrožava stanare tog kraja, može da ošteti i kulturno dobro kakvo je Kalemegdanska tvrđava. Odgovore čekamo od nekoliko nadležnih gradskih institucija. Pitanja smo poslali Sekretarijatu za komunalne poslove, inspekcijske službe, Sekretarijatu za zaštitu životne sredine i JP Beogradska tvrđava.

Prva zona

– Deo grada o kome govorimo je proglašen prvom zonom stanovanja, smatra se dobrim krajem, između ostalog i zbog blizine Kalemegdana, zbog čega plaćamo veći porez na imovinu, a zapravo živimo u deponiji buke protiv koje nadležni ne preduzimaju ništa – kažu u Udruženju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari