Teodoru Maksimović, dvanaestogodišnju devojčicu iz Kosovske Mitrovice, koja se više od godinu dana leči od leukemije u Dečjoj bolnici u Tiršovoj, i kojoj je zdravstveno stanje u poslednjih mesec dana znatno pogoršano, posetila je juče princeza Katarina.

Zahvaljujući njenoj Fondaciji omogućeno je da ova devojčica, u pratnji svog oca, u ponedeljak otputuje u Atinu, gde će joj u Dečjoj bolnici „Sveta Sofija“ biti urađena hitno potrebna transplantacija koštane srži. Ovu komplikovanu operaciju izvešće Stelios Grafakos, načelnik odeljenja za transplantaciju koštane srži, a trenutno se u Grčkoj traži donator.

Šef hemotološkog odeljenja Dečje bolnice u Tiršovoj dr Dragana Janićkaže da je rečo specijalnom slučaju gde je potrebno hitno uraditi transplantaciju koštane srži, za šta se u našoj zemlji, zbog nedostatka dobrovoljnih davalaca koštane srži, nije našao odgovarajući donator.

– Teodora se ovde leči od avgusta prošle godine. U početku smo imali sve što je bilo potrebno za njeno lečenje. Međutim pogoršanje njene bolesti sada zahteva veliku hitnost transplantacije koštane srži. Problem je što u našoj zemlji ne postoji registar davalaca koštane srži, koji bi omogućio da onima kojima je potrebna ovako hitna intervencija, nađe svog davaoca – kaže doktorka Janić. Ona je istakla da se transplantacija koštane srži kod dece radi na Institutu za majku i dete u Novom Beogradu.

– Moja Fondacija i ja smo uvek spremni da pomognemo deci. Nadam se da će ova operacija uspeti, jer Teodora ima prava da živi, rekla je princeza Katarina. Ona je najavila da će početkom decembra zahvaljujući njenoj Fondaciji, u ovoj klinici biti otvorena hirurška sala, čime će se proširiti odeljenje Kardiohirurgije, koje postoji deset godina.

Mala Teodora raduje se poklonima i putu u Atinu. Njeni roditelji Zoran i Zorica, koji imaju još dva starija sina, kažu da su im sve vreme Teodorine bolesti ljudi pomagali i nadaju se da će u ovoj borbi život pobediti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari