Trg Nikole Pašića "krije" mračnu lekciju iz istorije (FOTO) 1Foto: FoNet/Marko Dragoslavić; V. Maričić/Danas

Trg Nikole Pašića, odnosno njegova rekonstrukcija, već nekoliko dana je glavna tema u Beogradu. Zaokupljeni budućim izgledom fontane, mnogi Beograđani i ne znaju da se na ovom živopisnom i vitalnom mestu u srcu grada nekada nalazila zgrada koja je svedočila tamnim danima istorije tokom Drugog svetskog rata.

Dok danas Trg Nikole Pašića predstavlja mesto gde se ljudi susreću i odmaraju, malo ko zna da se na istom mestu nekada nalazio zloglasni zatvor Gestapoa.

Tokom nemačke okupacije, zgrada nekadašnjeg Okružnog suda za beogradski okrug na tadašnjoj adresi Ulica kralja Aleksandra 5  bila je mesto stradanja mnogih Srba. Mnogi su bili zatočeni i mučeni ovde, a neki su čak i izgubili svoje živote.

Tabla na jednoj od zgrada na ovom trgu svedoči o tragičnim događajima, ali retko ko zastane da pročita šta na njoj piše.

Trg Nikole Pašića "krije" mračnu lekciju iz istorije (FOTO) 2
Foto: V. Maričić/Danas

Petorica srpskih rodoljuba streljana su u dvorištu zatvora 17. avgusta 1941. godine, a njihova tela su kasnije bila izložena na Terazijama kao opomena svima koji bi se usudili da se suprotstave okupatoru.

Trg Nikole Pašića u 2024. će dobiti novo ruho. U ponedeljak, 26. februara, zvanično je počela rekonstrukcija, koja će trajati sedam meseci.

Građane najviše kopka kako će izgledati ova lokacija u budućnosti, a prema dosad poznatim informacijama, spomenik Nikoli Pašiću i drveće neće menjati lični opis, ali zato hoće fontana.

Nakon što je sruše, na njenom mestu će sagraditi novu, jednostavnijeg i izduženog oblika, po ugledu na prvobitnu, ali bez vrela i okruglog proširenja prema spomeniku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari