U iščekivanju izbora u skupštinskim klupama harmonija 1Foto: Fonet/ Savez za Srbiju (SZS)

Na današnjoj sednici Skupštine grada, koju i dalje bojkotuje veći deo opozicionih stranaka, odbornici su izglasali više od 30 tačaka dnevnog reda za nepuna tri sata, gotovo bez rasprave i amandmana na predloge.

Sa skupštinske govornice čulo se više kritika na račun opozicije, nego kritika predloga o kojima se glasa, a takav nedostatak dijaloga u okrnjenom gradskom parlamentu šef odborničke grupe vladajuće SNS Aleksandar Mirković ocenio je kao pokazatelj “odličnog rada aktuelne gradske vlasti”.

Mirković je pomenuo i predstojeće izbore i kazao da očekuje ubedljivu pobedu vladajuće stranke u svih 17 beogradskih opština, “uprkos mogućim opstrukcijama i incidentima” koje, kako je kazao, najavljuju pojedini opozicioni lideri.

– Ova sednica danas je pokazala kako gradska vlast dobro radi. Činjenica da smo imali 36 tačaka dnevnog reda i da nismo imali ni jednu jedinu kritiku za sve odluke koje su danas donete najbolje pokazuje da gradska vlast danas radi u interesu Beograda i Beograđana, rekao je Mirković novinarima u Skupštini.

Ipak, on se osvrnuo na konferenciju za medije, koju je i ovog puta, kao i pre svakog zasedanja, održao Savez za Srbiju, čiji su predstavnici kritikovali neke od tačaka dnevnog reda o kojima su odbornici juče odlučivali.

– Ponovilo se, kao i mnogo puta do sada, da je deo opozicije svoj propali performans izveo ispred Skupštine gde niko ne može da im odgovori. A nakon i u toku te konferencije, gde su ponovili gomilu neistina i laži, i kada već nisu mogli da na taj način postignu neki efekat, još jednom su pokazali svoje elementarno nevaspitanje i nekulturu, tako što su ulaz izlepili nekakvim nalepnicama, rekao je Mirković.

Aludirajući na prethodne performanse, kada je SZS istovario blato ispred skupštinskog ulaza, da pokaže sa čim se suočavaju sugrađani u raskopanim ulicama, Mirković je opoziciju pozvao “da prestanu to da rade”, jer na taj način “ne samo da uništavaju ovu zgradu već i pokazuju koliko su bahati, bezobzirni i drski”.

– Svaka diskusija se obavlja tamo gde joj je mesto, a to je gradski parlament. Iz njega su pobegli samo zato što nisu mogli da se argumentovano “obračunavaju” sa nama, kako oni to vole da kažu, i samo zato što znaju da su rezultati iza ove gradske vlasti a da iza Dragana Đilasa i njegovih potrčaka sada okupljenih u nekakvom Savezu za Srbiju, Vuka Jeremića, Borisa Tadića, svih njih zajedno, stoji jedna velika nula i da građani to dobro prepoznaju. Izbori koji predstoje za dva meseca će najbolje pokazati da li su Beograđani zadovoljni izgledom grada i radom vlasti.

On je optužio predsednika opštine Stari grad Marka Bastaća da je “najavio” da će na svaki način pokušati da spreči izbore i da će se izbori na toj opštini neće održati.

– Još jednom pozivam sve nadležne institucije da obrate pažnju na ovu situaciju, jer Bastać, koji je sklon švercovanju deviza, i da stavlja kese na glavu svojim poslovnim saradnicima, sigurno neće prezati i da napravi incident i da ugrozi sam izborni proces na sam dan izbora. Što se SNS tiče, sve gradske opštine idu na izbore, na svakoj opštini očekujemo ubedljivu pobedu, jer na svakoj opštini u gradu, kao i na nivou cele Srbije, sledeći politiku Aleksandra Vučića, beležimo ozbiljne rezultate i uvereni smo u još jednu izbornu pobedu, zaključio je Mirković.

Bastać je novinarima ispred Skupštine kazao da će, “kada SZS dođe na vlast”, svi štetni ugovori biti raskinuti, jer je kao loš potez ocenio i javno- privatno partnerstvo o uređenju podzemnih prolaza, za koje su odbornici kasnije izglasali nacrt ugovora.

– Pričaću vam o javno-privatnom partnerstvu koje sadašnja vlast planira da sprovede. Svi se sećate firme koja se zove DPC. Dakle, to je firma koja je zabranila da objavi kampanju televizije N1, to je firma koja je na gradskim izborima zabranila da objavi neke kampanje opozicionih stranaka, koja je danas zvanično postala državni cenzor za bilborde, i kao nagradu za sve to što rade u ime SNS-a oni će biti nagrađeni sa novih 250 lokacija u centru grada. To je pljačka neviđenih razmera. Oni imaju obavezu da uređuju podzemne prolaze i pasaže i Gradu će to platiti 80.000 evra na godišnjem nivou, a to je po bilbordu 26 evra. Kada odete u DPC, isti taj bilbord možete da zakupite za nekoliko stotina evra, ali na nedeljnom nivou. Dakle, to vam je nagrada za sve one koji sprovode politiku SNS-a. Kada dođemo na vlast svi ugovori će biti momentalno raskinuti, rekao je Bastać i dodao da je SNS već izgubila grad Beograd i “više nikada neće biti vlast u Beogradu”.

Nikola Jovanović, šef odborničke grupe SZS, rekao je da je jučerašnja sednica “potvrda da SNS ne samo da je objavio rat beogradskom priobalju već i svim beogradskim zelenim i javnim površinama”.

– Na delu je investitorski urbanizam pod patronatom SNS-a, što znači da gradska vlast bukvalno otima od Beograđana javne, zelene površine kako bi maksimalizovala profit i vršila nešto što se slobodno može nazvati pljačka Beograđana. Naime, na maksimalnim površinama gotovo u svakom delu Beograda se povećava koeficijent gradnje, smanjuju se površine za igrališta, vrtiće, škole, parkove, zelenilo, da bi tajkuni i preduzimači bliski SNS-u u kratko vreme zaradili što više na teret Beograđana.

Na današnjoj sednici gradska vlast se sprema da usvoji plan gde će 12,5 hektara zemljišta na opštini Čukarica na kraju Požeške ulice, u takozvanoj Sunčanoj dolini, koje je bilo planirano da bude park i kompleks sportsko-rekreativnih terena, sa više od 70 odsto zelenih površina, pretvori u isključivo stambeno-komercijalno naselje sa minimum zelenih površina i bez javnih objekata i površina. Oni planiraju naselje od više od 1.500 stanovnika bez planiranog obdaništa, škole, parkova, javnih površina.

To je i danas, uglavnom, zelena površina. Od svega toga, ako danas usvoje plan neće biti ništa da bi investitor imao maksimalan profit, a da građani opet budu u deficitu svega što im je bitno za život, što čini Beograd nepodnošljivim za život i što je dokaz da je Beograd u kandžama urbanističke mafije koju direktno sponzoriše i podržava SNS, naveo je Jovanović.

On je dodao da je već postalo pravilo da se “bukvalno svaki pedalj teritorije grada otima, poklanja investitorima, a na štetu svih Beograđana”, i pozvao građane da se suprotstave takvom urbanističkom nasilju.

– Pozivam građane Beograda da zajedno odbranimo Beograd od toga da ga SNS opljačka i da nekoj narednoj demokratskoj vlasti bukvalno ne ostave ništa. Znaju da više nikad neće pobediti u Beogradu i gledaju da otmu što više javnih površina, da ukinu što više zelenila, da otmu priobalje i da prodaju što je moguće više gradske imovine. Ja garantujem sa svojim kolegama, srpskom opozicijom, da po smeni ovog nenarodnog režima ćemo doneti novi generalni urbanistički plan, gde će građani Beograda imati dovoljno svega onoga što im je neophodno za život, zaključio je Jovanović.

Gradski urbanista Marko Stojčić, obrazlažući planove detaljne regulacije za koje su odbornici juče glasali, rekao je pak da je u pitanju samo razrada Plana generalne regulacije, te da je po njemu Sunčana dolina već bila predviđena za izgradnju stambenih objekata, ali da je ta parcela više od pola veka ostala neizgrađena, “zbog padine i velikog nagiba”.

On je dodao i da je među najvažnijima Plan detaljne regulacije za izgradnju distributivnog polietilenskog gasovoda od gasne mernoregulacione stanice „Karaburma centar” do toplane „Višnjička banja”, i to “zbog svih aktivnosti koje se u Gradu Beogradu sprovode kako bi se poboljšao kvalitet vazduha”. “Ovo je jedna od stvari koje će postepeno, ali vrlo uskoro obezbediti da sve gradske toplane budu potpuno „ekološke” i da emituju samo prihvatljive gasove”, rekao je Stojčić.

Skupština je dala saglasnost i na nacrt ugovora za javno-privatno partnerstvo, kojim se privatnom koncesionaru daju svi podzemni prolazi na održavanje, na period od 25 godina.

Ugovor obuhvata finansiranje nabavke, postavljanja i održavanja pokretnih stepenica i liftova za invalide, rekonstrukcije i održavanja delova podzemnih prolaza, te nabavke, postavljanja i povezivanja digitalnih kamera, kao i opreme za snimanje i prikupljanje informacija o saobraćaju i softvera za upravljanje saobraćaja u Beogradu.

– U planu rekonstrukcija sedam pešačko-podzemnih prolaza i to kod Palate „Albanija”, Robne kuće „Beograd”, Igumanove palate, u Nušićevoj ulici, kod Tržnog centra „Ušće” i u Ulici Jurija Gagarina u Bloku 44, kao i kod Sajma u Bulevaru vojvode Mišića.

Koncesionar se obavezuje da ugradi nove liftove za invalide i pumpe za izbacivanje podzemnih voda, kao i da redovno uklanja grafite sa svih zidova podzemnog prolaza do visine od tri metra, obrazložio je sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović.

SZS lepio plakate sa likom “kruševačkog Nerona”

Nikola Jovanović izneo je podatke po kojima trenutno u Beogradu samo 2,83 odsto površine grada čine zelenilo i parkovi. “To je ispod svakog civilizacijskog minimuma. Pošumljeno je tek negde oko 11 odsto, dok je evropski standard oko 27 odsto pošumljene teritorije jednog gradskog naselja”, dodao je Jovanović. Predstavnici SZS su, nakon održane konferencije, na ulazna vrata gradske Skupštine izlepili plakate sa karikaturom Gorana Vesića, zamenika gradonačelnika, i sa tekstom: “Traži se kruševački Neron, zbog uništavanja Beograda”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari